Verkkouutiset

Metsäteollisuus: Paperiliiton palattava neuvottelupöytään viipymättä

Metsäteollisuus ry pitää erittäin valitettavana Paperiliiton päätöstä, jolla se katkaisi paperiteollisuuden työehtosopimusneuvottelut.

Metsäteollisuus teki Paperiliitolle keskiviikkona kaksiosaisen sopimusesityksen, ja Metsäteollisuus haluaa edelleen jatkaa neuvotteluita.

Yritysten toimintaa vaikeuttava ylityökielto alkaa Paperiliitto ry:n ilmoituksen mukaan perjantaina 3. marraskuuta klo 06.00. Metsäteollisuuden mukaan pelkkä ilmoitus ylityökiellosta voi heikentää Suomen mainetta luotettavana kauppakumppanina.

– Ilmoitettu työtaistelutoimi on Metsäteollisuuden mielestä tarpeeton. On ensiarvoisen tärkeää, että Paperiliitto palaa neuvottelupöytään viipymättä, sanoo Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Hänen mukaansa Metsäteollisuudelle on tärkeää saada työehtosopimukseen muutoksia, jotka parantavat paperiteollisuuden tuottavuutta. Näitä tuottavuutta parantavia muutoksia vastaan ollaan myös valmiita maksamaan palkankorotuksia.

Metsäteollisuus jätti keskiviikkona Paperiliitolle esityksen kahdesta vaihtoehdosta.

Metsäteollisuus esittää ensisijaisesti 26 kuukauden sopimusta, joka mahdollistaisi muun muassa sen, että ulkopuolisen työvoiman käytöstä voitaisiin sopia paikallisesti nykyistä selvästi laajemmin.

Lisäksi seisokkikorvauksia kohtuullistettaisiin sen varmistamiseksi, että myös sellaisia tehtaita, jotka ovat seisoneet korkeiden kustannusten vuoksi jouluna ja juhannuksena, voitaisiin pitää käynnissä silloin, kun tuotteille on kysyntää. Tällä hetkellä paperityöntekijöille maksetaan joulun ja juhannuksen seisokkiaikoina tehtävästä työstä normaalin kausipalkan lisäksi 300 prosentilla korotettua palkkaa sekä vähintään kolme vapaapäivää kummastakin jaksosta.

Sopimus olisi voimassa 26 kuukautta ja siihen sisältyvän palkankorotuksen (keskimäärin 28 senttiä/tunti) kustannusvaikutus olisi noin 1,5 prosenttia vuonna 2018 ja saman verran vuonna 2019. Esitykseen sisältyy myös Paperiliiton esittämiä parannuksia työntekijöiden työehtoihin ja luottamusmiesten asemaan.

Mikäli Paperiliitto ei hyväksy ehdotettua 26 kuukauden mittaista sopimusta, Metsäteollisuus esittää, että neuvotteluja työehtosopimuksen uudistamiseksi jatketaan. Myös tämä vaihtoehtoinen esitys sisältää palkkaratkaisun, joka toteutuessaan nostaa paperiteollisuuden palkkoja yhdellä prosentilla. Sopimuskausi kestäisi 14 kuukautta, eikä se sisällä mitään muutoksia työehtosopimuksen teksteihin.

Paperiteollisuuden työehtosopimuksen piirissä on noin 11 000 työntekijää.

LUE MYÖS: Neuvottelut poikki – Paperiliiton mukaan sille tarjottiin ota tai jätä -pakettia

Uusimmat
MAINOS