Verkkouutiset

Karhu kuvattuna Kuhmossa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Metsästäjää raadellutta karhua ampuneet eivät saa syytteitä

Kyse oli pakkotilanteesta ihmishengen pelastamiseksi, ratkaisussa todetaan.

Karhunmetsästyksessä tapahtuneessa ampumistapauksessa ei nosteta syytteitä, kertoo syyttäjälaitos tiedotteessa.

Sotkamossa luvallisessa karhunmetsästyksessä 26. elokuuta haavoittunut karhu hyökkäsi yllättäen passipaikalla kohti metsästäjäkolmikkoa, eikä lähimpänä karhua ollut metsästäjä ehtinyt reagoida hyökkäykseen.

Kaksi asetta käyttänyttä metsästäjää ampui karhua ensin sen hyökätessä ja myös karhun raadellessa allaan ollutta henkilöä. Karhua jouduttiin ampumaan useita kertoja ennen kuolettavaa laukausta.

Metsästäjät ampuivat karhua lähietäisyydeltä, vaikka tilanteessa oli ilmeinen vaara luotien osumisesta ihmiseen. Karhun hyökkäyksen kohteena ollut sai tilanteessa ampumavammoja.

Osa luodeista osui vahingoittunutta henkilöä alaraajoihin, joita aggressiivinen karhu tapahtuman aikana repi ja liikutteli.

Ammuttaessa huomioitiin ampumasuunta siten, etteivät luodit osuisi alla olevaa henkilöä ylävartaloon eivätkä päähän. Vahingoittuneelle annettiin välittömästi asianmukaista ensiapua. Ampumavammat eivät aiheuttaneet henkilölle hengenvaaraa.

Kahta henkilöä oli syytä epäillä metsästysrikoksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta. He olivat esitutkinnassa kiistäneet rikokset.

Syyttäjä on ratkaisussaan katsonut, että epäillyt ovat olleet ilmeisessä pakkotilanteessa. Haavoittuneen, aggressiivisen ja ihmisen päälle hyökänneen karhun välitön tappaminen ampumalla oli olosuhteet huomioiden välttämätöntä ihmishengen pelastamiseksi, vaikka vaara ihmisen vahingoittumisesta oli ilmeinen. Valitsemalla ampumasuunta pyrittiin välttämään ihmisen vahingoittamista ja erityisesti luotien osumista vitaalikohtiin.

Yhden epäiltynä olleen henkilön osalta tutkinta on päättynyt aiemmin tutkinnanjohtajan päätöksellä, eikä asia hänen osaltaan edennyt syyteharkintaan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)