Verkkouutiset

Meriveden käyttöä vältettävä – syynä jättimäiset sinilevälautat

Alkaneelle viikolle ennustetut helteet voivat pahentaa levätilannetta entisestään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen ympäristökeskus SYKEn mukaan läntiselle Suomenlahdelle, eteläiselle Saaristomerelle sekä Itämeren pääaltaan koillisosaan muodostui viikonlopun aikana poikkeuksellisen laajoja sinilevälauttoja.

Rajavartiolaitoksen lentäjien havaitsemat sinilevälautat ovat yhtenäisiä ja paikoin pituudeltaan ja leveydeltään useita kilometrejä. SYKEn mukaan yhtä mittavia yhtenäisiä levälauttoja on viimeksi havaittu 2000-luvun alussa.

Levien lajisto määritetään alkuviikon aikana. SYKE kehottaa kuitenkin suhtautumaan sinileväkukintoihin varoen, koska ne ovat suurella todennäköisyydellä myrkyllisiä. Veneilijöitä ja muita alueilla oleskelevia kehotetaan välttämään meriveden käyttöä.

Alkaneelle viikolle ennustetut helteet voivat pahentaa levätilannetta entisestään. Vaikka tuulen ennustetaan lähipäivinä olevan idän ja pohjoisen väliltä, on mahdollista, että levää ajautuu rannikkoalueille.

SYKE seuraa Suomen merialueiden sinilevätilannetta tutkimusalusten, satelliittitulkintojen, kauppalaivoille asennettujen näytteenottolaitteistojen ja Rajavartiolaitoksen lähettämien lentoraporttien avulla.

Suomen rannikkoalueilla sinilevätilannetta seurataan viikoittain kesä-syyskuussa myös valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluvilla havaintopaikoilla yhteistyössä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY), kunnallisten ympäristöviranomaisten ja vapaaehtoisten kansalaisten kanssa. SYKEn mukaan kansalaisilta onkin tullut useita havaintoja runsaista sinileväkukinnoista Saaristomereltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)