Verkkouutiset

Meppiehdokkaan kova väite: ”Putin nostettiin valtaan Naton takia”

Heikki Patomäki sanoo, että Nato-jäsenyydestä puhuminen on vastuutonta pelottelua.

EU-vaaliehdokas Heikki Patomäki (vas.) sanoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin nostettiin aikanaan presidentiksi sen takia, että Nato käytti sotilaallista voimaa entisen Jugoslavian alueella. Hän viittaa Kosovon sodan päättämiseen vuonna 1999 ja siihen, että Nato pommitti Serbiaa ja uhkasi laajalla maasodalla.

– Muutamaa kuukautta myöhemmin Putin nostettiin valtaan sen takia, että Nato hyökkäsi, Patomäki sanoo.

Hänen mukaansa Serbia ei syyllistynyt Kosovossa kansanmurhaan, eikä Naton olisi ollut pakko puuttua tilanteeseen.

Patomäen mukaan tapaus osoittaa, että Nato lisää sotilaallista vastakkainasettelua Euroopassa. Hän esitti väitteensä keskiviikkona Helsingissä Nato-aiheisessa väittelyssä.

Patomäki vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Hänen mielestään ”kokoomuslaisten” Nato-myönteiset mielipiteet ovat edesvastuutonta pelottelua.

EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) ei niellyt Patomäen Nato-vastaisuutta. Hänen mielestään vastuutonta on sen sijaan, että suomalaiset ”työntävät pään pensaaseen” samalla, kun Venäjä valtaa uusia alueita sotilaallisen voiman avulla.

– Sotilaallinen uhka voi muuttua todellisuudeksi, Sarvamaa sanoi.

Sarvamaa sanoi kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Vihreiden EU-vaaliehdokas Heidi Hautala muistutti, että Euroopan tilanne muuttui viime talven aikana radikaalisti. Hän sanoi, että suomalaisten päättäjien tulee huomata tämä.

– On äärimmäisen suurta itsepetosta väittää, että mikään ei ole muuttunut, vaikka Venäjä napsii suvereenia valtiota pala kerrallaan, Hautala sanoi.

Hänen mielestään Yhdysvaltojen menneitä tekoja ei voi käyttää oikeutuksena Venäjän teoille.

– Yhdysvallat hyökkäsi laittomasti Irakiin, mutta se ei ole peruste sille, mitä Venäjä tekee, Hautala sanoi.

SDP:n ehdokas Kimmo Kiljunen sanoi, että Suomen täytyy edistää hyviä naapuruussuhteita Venäjän kanssa. Nato-jäsenyys olisi hänen mielestään provokaatio.

Kiljunen kohautti yleisöä aloittamalla virkkeensä sanoin, että hän on valmis harkitsemaan Nato-jäsenyyttä. Pienen tauon jälkeen seurannut virkkeen loppu muutti ajatuksen.

– Olen valmis harkitsemaan Nato-jäsenyyttä heti, kun Venäjä on jättänyt jäsenhakemuksen, Kiljunen totesi.

Uusimmat
MAINOS