Verkkouutiset

Henna Virkkunen. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Meppi varoittaa: Eurooppa on liian riippuvainen Venäjän kaasusta

Henna Virkkusen mukaan nyt tarvitaan investointeja uusiutuvaan energiaan ja ydinvoimaan.

Eurooppa on edelleen aivan liian riippuvainen fossiilisesta tuontienergiasta, erityisesti Venäjän kaasusta, toteaa kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen.

Virkkunen puhui Euroopan parlamentin täysistunnossa, jonka pääaiheena tällä viikolla on ollut kohonneet energian hinnat.

Hänen mukaansa Euroopan unioni on onnistunut aika hyvin monissa tavoitteissa, joita energiaunionille aikoinaan asetettiin.

– Päästöjä on saatu vähennettyä, uusiutuvaa energiaa lisättyä ja energiatehokkuutta parannettua. Mutta sen sijaan emme ole onnistuneet energiariippuvuuden vähentämisessä, Virkkunen sanoi.

– Päinvastoin, Euroopan riippuvuus tuontienergiasta on jopa kasvanut. Erityisesti tämä pätee maakaasuun, jossa Venäjän osuus on huomattavan suuri ja tehty päätös sekä rakentaminen Nord Stream 2 -hankkeen osalta tulee vain pahentamaan tätä tilannetta.

Hänen mielestään Nord Stream 2 on vastoin kaikkia tavoitteita, joita energiaunionille asetettiin.

– Nyt nähty energian hinnan nousu vaatii nopeita toimia tietenkin monissa jäsenmaissa. Siellä on kyettävä auttamaan kansalaisia ja yrityksiä vaikeassa tilanteessa.

– Mutta pitkäjänteisesti ainoa tapa parantaa tilannetta on se, että lisäämme investointeja uusiutuvaan energiaan, monipuolestamme energialähteitä ja investoimme myös ydinvoimaan, jolla tälläkin hetkellä tuotetaan puolet Euroopan päästöttömästä sähköstä.

Virkkunen korostaa, että Euroopan sisällä tarvitaan investointeja omavaraisuuteen ja energialähteiden monipuolistamiseen.

– Niitä tarvitaan myös säätövoiman ja varastoinnin kasvattamiseen ja samoin siihen, että energia kulkee paremmin jäsenmaasta toiseen, jotta yksikään jäsenmaa ei ole riippuvainen yksittäisestä energiatoimittajasta tai energialähteestä.

– Meidän on edelleen tehtävä näitä investointeja moderniin infrastruktuuriin.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)