Verkkouutiset

Mepit vaativat lisää pakotteita Valko-Venäjälle konekaappauksesta

Euroopan parlamentin mukaan kyse on valtioterrorismista.

Euroopan parlamentti vaatii EU:ta rankaisemaan vastuullisia lentokoneen pakotetusta laskeutumisesta Minskiin 23. toukokuuta ja toimittaja Raman Pratasevitshin pidättämisestä.

Mepit tuomitsivat päätöslauselmassaan (hyväksyttiin äänin 626–16, 36 tyhjää) Ryanair-koneen kaappaamiseen ja sanovat sen olevan ”valtioterrorismia”. Mepit  vaativat myös Raman Pratasevitshin, Sofia Sapegan ja muiden Valko-Venäjän poliittisten vankien vapauttamista välittömästi ja ehdoitta.

Päätöslauselman mukaan neuvoston täytyy pikaisesti kohdistaa pakotteita valkovenäläisiin henkilöihin ja muihin tahoihin, jotka olivat vastuussa pakotetusta laskeutumisesta ja kaappauksista.

– Lisäksi EU:n jäsenmaiden tulee myös mahdollisimman nopeasti laatia lisää pakotteita heille, jotka olivat vastuussa viime vuoden vaalivilpistä ja siitä seuranneista ihmisoikeusrikkomuksista, tiedotteessa todetaan.

Meppien mielestä pakotteiden tulee kohdistua syyttäjiin, tuomareihin ja poliiseihin, jotka osallistuivat sortotoimiin, sekä valtiollisesta propagandasta ja disinformaatiosta vastanneisiin, kuten Pratasevitšiä ONT-kanavalle 2.6. haastatelleeseen Marat Markauhin.

Lisäksi mepit vaativat nopeita talous- ja alakohtaisia pakotteita Valko-Venäjän tärkeimmille teollisuudenaloille, joihin kuuluvat raakaöljy ja öljytuotteet, potaska, teräs ja puutuotteet.

– Valko-Venäjän hallinnolle ei tule myöntää mitään talousapua eikä pankeille uutta luottoa, ja sijoitukset infrastruktuuriin ja taloushankkeisiin on pysäytettävä. Rahoituslaitosten ei pidä hankkia Valko-Venäjän hallituksen tai valtiollisten tahojen joukkovelkakirjoja tai muita rahoitusvälineitä.

Mepit myös tukevat Valko-Venäjän sulkemista pois kansainvälisistä urheiluliitoista sekä -tapahtumista, kuten EM- ja MM-kisoista sekä Tokion olympialaisista.

Heidän mukaansa jalkapalloliitto UEFAn tulee poistaa Valko-Venäjän valtion TVR:ltä vuoden 2020 jalkapallon EM-kisojen lähetysoikeudet ja antaa ne maksutta riippumattomalle Belsat TV:lle.

 

 

 

Uusimmat
MAINOS