Verkkouutiset

Unkarin pääministeri Viktor Orbán puhui kansalle Budapestissa 18. helmikuuta. AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK

Mepit tuomitsevat Unkarin hallituksen – ”Perusoikeuksiin kohdistuvia hyökkäyksiä”

Päätöslauselma kyseenalaistaa, voiko Unkari toimia uskottavasti EU:n puheenjohtajamaana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina päätöslauselman oikeusvaltion tilasta ja perusoikeuksista Unkarissa sekä sen EU-varojen jäädyttämisestä. Päätöslauselmassa mepit ilmaisevat huolensa viimeaikaisista tapahtumista Unkarissa sen EU-puheenjohtajakauden lähestyessä.

Mepit ovat toistuvasti ilmaisseet Unkarin hallituksen ”tahalliset ja järjestelmälliset pyrkimykset” heikentää EU:n perustana olevia arvoja. Kehitys on jatkunut, vaikka parlamentti aktivoi niin sanotun artikla 7 -mekanismin vuonna 2018.

Parlamentin mukaan viime aikojen kehityksessä on huolestuttavaa säädösten hyväksyminen ilman läpinäkyvää prosessia, kansallisen parlamentin muutosvaltaa tai julkisia kuulemisia. Mepit ovat myös huolissaan toistuvasta ja väärin perustein tapahtuvasta vetoamisesta poikkeustilaan, ilmiantajien suojakeinojen käytöstä hlbtiq+ -henkilöiden oikeuksien ja sananvapauden heikentämiseksi sekä opettajien aseman rajoittamisesta.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin äänin 442 puolesta, 144 vastaan ja 33 tyhjää. Siinä parlamentti tuomitsee Unkarin hallituksen EU-vastaiset tiedotuskampanjat, joilla se pyrkii viemään huomion pois systemaattisesta korruptiosta ja EU-arvojen loukkauksista.

Mepit kehottavat Unkarin hallitusta tekemään vaalimenettelyistä kansainvälisten normien mukaisia erityisesti vuoden 2024 EU-vaalien lähestyessä. He kritisoivat myös yrityksiä tuoda strategisia aloja pääministerin lähipiirin hallintaan pelottelu- ja painostuskeinoilla, kuten salaisen poliisin vierailuilla yritysten toimitiloihin.

Unkarin kansallista vuoden 2023 budjettia on muutettu 95 kertaa säädöksillä, jolloin tavanomainen budjettimenettely ja parlamentin rooli on ohitettu, toteavat mepit.

Parlamentti toteaa myös, että Unkarin jäädytetyt EU-varat tulee vapauttaa vasta, kun maan korjaustoimien tehokkuudesta on esitetty konkreettista näyttöä.

Mepit painottavat, että neuvoston puheenjohtajamaalla on tärkeä rooli EU-lainsäädännön laatimisessa, asialistan jatkuvuudessa ja neuvoston edustamisessa suhteissa muihin EU:n toimielimiin. He kyseenalaistavat Unkarin kyvyn hoitaa uskottavasti tätä tehtävää vuonna 2024. Siksi parlamentti ”pyytää neuvostoa löytämään asianmukaisen ratkaisun mahdollisimman pian”.

– Jälleen kerran EU-parlamentti ilmaisee yhtenä rintamana huolensa oikeusvaltion tilasta Unkarissa. Jäädytettyjen varojen vapauttaminen nyt antaisi hallituspuolue Fideszille vapaat kädet jatkaa perusoikeuksiin kohdistuvia hyökkäyksiä. Neuvoston on aika miettiä vakavasti, voiko maa uskottavasti hoitaa EU:n neuvoston puheenjohtajuutta, jos siihen kohdistuu artikla 7 -menettely, parlamentin Unkarista vastaava pysyvä esittelijä Gwendoline Delbos-Corfield (Greens/EFA, Ranska) sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)