Verkkouutiset

Rakenteilla oleva kerrostalo Espoon Suviniityssä lokakuussa 2022. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Menevätkö uudet yksiöt liiaksi sijoittajille? ”Erikoinen argumentti”

Jos nuorille halutaan halvempia ensiasuntoja, niitä tulee rakentaa enemmän, ei vähemmän, sanoo EK:n Penna Urrila.

EK:n pääekonomisti Penna Urrila ottaa kantaa kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran väitteeseen siitä, että yksiöitä rakennetaan liikaa sijoittajille ja nuoret ensiasunnon ostajat jäävät siksi paitsioon.

Vaattovaara sanoo Helsingin Sanomissa, että nuorten unelma ensiasunnosta ei saa karata siksi, että valmistuvat uudet yksiöt menevät sijoittajille. Professorin mukaan yksiöitä on alettu rakentaa valtavasti, jotta niiden hinta laskisi, mutta ”ei tämä siltä lukujen valossa näytä.”

Vaattovaara on aiemminkin kantanut huolta yksiöiden suuresta osuudesta uudisasunnoista, joka on näkynyt pk-seudulla etenkin Vantaalla ja Espoossa.

– Erikoinen argumentti – nuoret eivät voisi ostaa yksiöitä ensiasunnoiksi, ja tämän syynä yksiöiden liikarakentaminen ”sijoittajille”, Urrila twiittaa.

– Jos tämä koetaan ongelmaksi ja halutaan halvempia yksiöitä, niitä pitää rakentaa enemmän, ei vähemmän, jatkaa Urrila, joka on merkinnyt päivitykseensä tunnisteen #markkinatalous.

Helsingin Sanomien jutussa todetaan, että yksi syy nuorten yksiöiden ostamisen vähentymiseen on se, että nykyisin asutaan useammin vuokralla. Omistusasunnon hankintaa ja perheen perustamista on siirretty pidemmälle.

Tilastokeskuksen mukaan 30–34-vuotiaiden asuntokunnista enää alle puolet asui omistusasunnossa vuoden 2018 lopulla, HS kertoo. Kymmenen vuotta sitten tällaisia asuntokuntia oli 58 prosenttia.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)