Verkkouutiset

Mellakoitsijat vaativat pidätyksiä Ukrainan korruptioskandaalissa

Tutkivan journalismin ryhmän mukaan presidentin lähipiiri on osallistunut sotilastarvikkeiden salakuljetukseen Venäjältä.

Poliisi ja oikeistomielenosoittajat ovat ottaneet yhteen Ukrainan presidentin toimitilojen ulkopuolella Kiovassa, uutisoi SFE/RLLehden mukaan mellakoitsijat vaativat pidätyksiä maan sotilastarvikkeiden hankkimiseen liittyvässä korruptioskandaalissa.

Lehden mukaan mielenosoittajat pyrkivät pääsemään poliisin linjojen läpi puskemalla ja ampumalla ilotulitteita. Viranomaiset ovat käyttäneet kyynelkaasua mielenosoittajien taltuttamiseksi. Yhden poliisin kerrotaan joutuneen sairaalaan silmävamman vuoksi.

Mellakat alkoivat, kun tutkivan journalismin ryhmä Bihus.Info julkaisi Youtubessa raportin, jonka mukaan presidentin lähipiiri on salakuljettanut sotilastarvikkeita Venäjältä Ukrainaan vuonna 2015. Venäjä miehitti Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan vuonna 2014.

Raportin mukaan presidentti Petro Porošenkon läheisen liittolaisen Oleh Hladkovskyyn poika, Ihor Hladkovskyy, organisoi salakuljetusringin, jonka kautta sotilasvarusteiden varaosia olisi toimitettu laittomasti Ukrainaan. Journalistien mukaan Ukrainan puolustuslaitos olisi edelleen ostanut salakuljetettuja osia korkeaan hintaan yrityksiltä, joihin Ihor Hladkovskyyllä ja tämän ystävillä on yhteyksiä.

Raportin mukaan Ukrainan valtion puolustusteollisuutta valvova konserni Ukroboronprom olisi ollut tietoinen salakuljetuksesta, mutta siitä huolimatta suostunut varaosien hankintaan.

Hladkovskyn ja tämän kumppaneiden väitetään ansainneen ringillä vähintään 9,2 miljoonaa dollaria. Yhden salakuljetukseen osallistuneista yrityksistä väitetään kuuluneen presidentti Porošenkolle.

Porošenko on erottanut Oleh Hladkovskyyn ja ilmoittanut tutkimusten aloittamisesta syytösten vuoksi.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)