Verkkouutiset

Ukrainan asevoimien sotilas etulinjassa Itä-Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP Anatolii Stepanov

”Meillä on vielä aikaa” – Vladimir Putin tuskin hyökkää olympialaisten aikana

Diplomaattisia neuvotteluja käydään edelleen Ukrainan kiristyneen tilanteen lieventämiseksi.

Stanfordin yliopiston kansainvälisten suhteiden professori ja entinen Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs Michael McFaul uskoo, että Ukrainan kiristyneen tilanteen diplomaattisille neuvotteluille on vielä aikaa.

– Minun on vaikea uskoa, että (Vladimir) Putin hyökkää Ukrainaan, kun hänen lähin kumppaninsa isännöi olympialaisia. Jos olen oikeassa, diplomatialla on enemmän aikaa, McFaul toteaa Twitterissä.

Talviolympialaiset järjestetään helmikuussa Pekingissä Kiinassa.

Kiina on kiistänyt väitteet, joiden mukaan Peking olisi pyytänyt Moskovaa olemaan hyökkäämättä Ukrainaan olympialaisten aikana.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Wendy Sherman sanoi keskiviikkona, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa harkita hyökkäyksen aloittamista Ukrainaan Pekingin talviolympialaisten avajaisten jälkeen, kertoo The Hill -uutissivusto.

Virtuaalikonferenssissa puhunut Sherman viittasi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja muiden viranomaisten varoituksiin, joiden mukaan Venäjä on valmis aloittamaan hyökkäyksen Ukrainaan. Sherman kuitenkin totesi, ettei ole mitään keinoa arvioida, mitä Putin lopulta päättää.

Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajan läheisyyteen yli 100 000 sotilasta ja paljon kalustoa. Lisäksi Venäjä ja sen läheinen liittolainen Valko-Venäjä järjestävät yhteisiä harjoituksia Valko-Venäjällä lähellä Nato-maiden rajoja lännessä ja Ukrainan rajaa etelässä. Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet ja syyttää Natoa ja Yhdysvaltoja jännitteiden lisäämisestä. Länsimaat ovat tehostaneet sotilaallisia toimiaan vastauksena Venäjän toimiin.

Venäjä on myös esittänyt Yhdysvalloille ja Natolle kovia vaatimuksia. Venäjä muun muassa haluaa, että Nato ei enää laajene itään ja että se poistaa joukkojaan ja harjoituksiaan Itä-Euroopasta. Venäjä myös vaatii, että Ukrainaa ei oteta Naton jäseneksi. Länsimaat eivät ole suostuneet vaatimuksiin.

Diplomaattisissa neuvotteluissa ei ole toistaiseksi saatu aikaan läpimurtoa, mutta Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit ovat sopineet jatkavansa keskusteluja.

Venäjä on aikaisemmin aloittanut hyökkäyksiä olympialaisten aikana. Pekingin kesäolympialaisten aikana käytiin Georgian sotaa vuonna 2008, ja Ukrainan kriisi alkoi Sotšin olympialaisten aikana vuonna 2014.

Uusimmat
MAINOS