Verkkouutiset

Mehupurkilla merkityistä kalastusverkoista voi nyt saada sakot

Kalastusta valvovat viranomaiset alkavat sakottaa puutteellisesta pyydysmerkinnästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kalastuksenvalvonta tiukkenee tänä vuonna, Metsähallitus kertoo tiedotteessaan.

Valvontaviranomaiset alkavat ottaa haltuun pyydyksiä, joiden merkintävelvollisuus on selvästi laiminlyöty tai jotka ovat muuten laittomia. Laittomista pyydyksistä voidaan nyt myös kirjoittaa tapauskohtaisesti sakko. Esimerkiksi puutteellisesta merkinnästä ei enää välttämättä siis selviä huomautuksella.

Kalastuslaki tiukentui jo huhtikuussa 2012, minkä jälkeen pyydykset on tullut merkitä tarkemmin. Kalastuslain lain mukaan merkkilipun on oltava 1,2 metriä korkeassa salossa vesistössä, jossa voi olla vesiliikennettä. Merkistä tulee löytyä muun muassa kalastajan yhteystiedot ja heijastin. Merkintöjen vähimmäisvaatimukset on kirjattu kalastusasetukseen.

”Valvonnassa lähdemme nyt siitä, että kalastajat tuntevat uudet vaatimukset. Yleisin puute on se, että pyydysten merkitsemisestä puuttuvat kalastajan yhteystiedot”, Metsähallituksen erätarkastaja Tommi Suonpää sanoo.

Metsähallituksen mukaan verkkoja, katiskoita tai muita ei enää voi vesiliikennealueella merkitä esimerkiksi tyhjillä mehupurkeilla. Lunastetut kalastusoikeutta osoittavat pyydysmerkit tulisi olla uloimman lippusalon yhteydessä tarkastettavissa ilman pyydyksen nostamista.

Metsähallituksen erävalvontaraportin mukaan pyydysten merkitsemisen laiminlyönti oli 2014 yleisin kalastusrike. Tehostetun valvonnan takia kalastusrikkeet kuusinkertaistuivat valtion vesillä viime vuonna. Useissa tapauksissa kalastaja selvisi kuitenkin vielä huomautuksella, mutta ei siis enää tänä vuonna.

Valvontaviranomainen tai kalastuksenvalvoja voi myös kerätä pyydykset haltuun. Valvontaa tehostetaan myös kalojen alamittoihin ja uhanalaisiin kaloihin kohdistuvaan kalastukseen.

Kalastusta valvovia viranomaisia ovat Metsähallitus, Poliisi, Rajavartiolaitos sekä ely-keskus. Lisäksi kalastusta valvovat kalastuksenvalvojat, jotka ovat suorittaneet ely-keskuksen tutkinnon ja saaneet valtuutuksen tehtävään vesialueen omistajalta. Metsähallitus vastaa valtion vesialueiden valvonnasta, jota työtä johtavat erätarkastajat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)