Verkkouutiset

Medvedev ehdotti viisumivapaata aluetta Barentsille

Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksessa tiistaina puhunut Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev korosti yhteisten hankkeiden merkitystä alueella ja ehdotti Barentsin alueelle viisumivapaata matkustusmahdollisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norjan Kirkkoniemessä pidetyssä Barentsin euroarktisen neuvoston 20-vuotisjuhlakokouksessa puhunut Medvedev piti Barents Observer -verkkojulkaisun mukaan tärkeänä infrastruktuurin kehittämistä niin maalla kuin merelläkin.

Hänen mielestään kehitystyöhän tarvitaan rahoituksellinen instrumentti ja aiheen pitäisi olla keskusteluissa, kun Suomi ottaa vastaan neuvoston puheenjohtajuuden Norjalta tämän vuoden lokakuussa.

Rajat ylittävää matkailua on Medvedevin mielestä niin ikään helpotettava. Yhdeksi keinoksi tähän hän esitti Barentsin viisumivapaata aluetta.

Lisää yhteyksiä yli valtioiden rajojen peräsi myös kokoukseen osallistunut Suomen pääministeri Jyrki Katainen (kok.).

– Barentsin alue on tiheimmin asuttu arktinen alue. Suomelle on tärkeää vahvistaa valtioiden rajat ylittäviä yhteyksiä pohjoisen asukkaiden henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Meidän pitää pystyä vahvistamaan kielitaitoa, ammatillista osaamista ja verkostoja, joiden avulla yritykset ja työtä vailla olevat ihmiset löytävät toisensa pohjoisen alueen sisällä, Katainen sanoi.

Neuvoston tulevana puheenjohtajana Suomi aikoo Kataisen mukaan pitää esillä muun muassa alueen kaivosteollisuuden ja liikenteen kysymyksiä sekä ilmastonmuutoksen vaikutusta alueen herkkään ympäristöön. Myös nuorten osallistumismahdollisuudet ovat keskeisellä sijalla.

Kataisella oli kokouksen yhteydessä kahdenväliset tapaamiset Medvedevin ja vasta tehtävässään aloittaneen Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin kanssa. Medvedevin kanssa käydyssä keskustelussa oli esillä muun muassa maiden innovaatioalan yhteistyö sekä yhteistyömahdollisuudet arktisella alueella käytettävien laivojen rakentamisessa.

Barentsin euroarktisen neuvoston jäseninä ovat Pohjoismaat, Venäjä ja EU.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)