Verkkouutiset

Me olemme kaikki Putinin hyödyllisiä idiootteja

Venäjä-tuntijan mielestä nykytilanteen vertailu kylmään sotaan vain hyödyttää Vladimir Putinia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kirjailija ja Venäjän mediapolitiikan asiantuntija Peter Pomerantsev kirjoittaa Politicossa nykyajan hyödyllisistä idiooteista. Vanha termi viittaa hyväuskoisiin ihmisiin, jotka tahtomattaan ja tietämättään auttavat esimerkiksi diktaattoreita.

Peter Pomerantsev toteaa, miten Venäjän televisio on ottanut tavakseen tappouhkaukset ja juutalaisvastaiset herjat oppositiolle ja kehottanut polttamaan homojen sydämet. Ukrainassa televisio on auttanut ”hallusinoimaan sodasta todellisuutta” tekaistuilla tarinoilla ristiinnaulituista lapsista ja fasisteista.

Mutta samaan aikaan Kremlin tv-kanavat ovat täynnä Ikean, Mercedeksen ja Procter&Gamblen mainoksia sekä lännestä lisensoituja tosi-tv -ohjelmia

Esimerkiksi EU on nyt keskittynyt purkamaan Kremlin luoman disinformaation myyttejä. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että samalla koko ajan toimitaan Kremlin ehdoilla ja narratiivilla.

Annenbergin yliopiston tutkija Vasili Gatovin mukaan Kremlin kaikki voimavarat käytetään nyt taloudellisten pakotteiden purkamiseen.

”Jos todella haluat vahingoittaa Venäjän propagandaa, harkitse moraalista painostusta lännen mainostajiin ja tuottajiin”, Gatov suosittaa.

”Ala toteuttaa lakejasi rahanpesusta. Laajenna (Vladimir) Putinin rikollisten pakotelistaa – samaan aikaan kun annat helpommin viisumeita, työtä ja koulutuspaikkoja niille venäläisille, jotka eivät ole osa kleptokratiaa vaan haluavat olla osa suurempaa maailmaa”.

Peter Pomerantsev toteaa, että ”joskus kuulee nykyisiä ongelmia kuvailtavan kylmäksi sodaksi ja tarvittavan liennytystä tai suomettumista tai muita 1900-luvun supervaltojen vastakkainasettelun etikettejä. Jotkut termit voivat olla itsessän hyvin käyttökelpoisia, mutta yhtä aikaa käytettyä niistä on vaara muodostua narratiivi, joka peittää todelliset asiat ja vain auttaa Putinia”.

Kreml käyttää hänen mukaansa hyväkseen kaikkea, mikä järjestelmässä on pahinta. Näin on kuitenkin tehty aiemminkin – mutta nyt kytkeytynyt maailma ei tarkoitakaan harmoniaa, vaan sitä, että voimme myös sotkea toisten asioita ennätyksellisen salakavalasti.

”Mitä tahansa tämä onkin, se ei ole kylmää sotaa – mutta kuvailemalla asiat vanhoin termein päätyy toimimaan Kremlin hyväksi. Putinin tarkoitus on saada tämän päivän Venäjä näyttämään jollain tavalla samankokoiselta ”muulta” kuin länsi, kuten kommunismi oli demokratialle, siten suurentaen hänen oman tärkeytensä optiikkaa ja saaden hänen hallintonsa näyttämään isommalta kuin se on”, Peter Pomerantsev kirjoittaa.

Vladimir Putinin valta perustuu Pomerantsevin mukaan myös Venäjällä siihen, että hän vakuuttaa olevansa ”kaupungin isoin show”. Mutta samoin myös haukkamaiset läntiset poliitikot vain auttavat tuota showta ja saavat samalla oman osansa, kun he julistavat tarvetta kovalle linjalle Moskovaa kohtaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)