Verkkouutiset

Mauri Pekkarinen: Toisten törsäilyjen ei pitänyt koitua maksettavaksi

Europarlamentaarikon mukaan elvytysrahasto on askel kohti tulonsiirtounionia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen torjuu Suomenmaan blogikirjoituksessaan näkemyksen, jonka mukaan EU:n elpymisrhastoa voidaan pitää Suomelle ”pienenä lottovoittona”.

Pekkarinen on todennut pitävänsä Suomelle myönnettyä 500 miljoonan euron maaseudun lisärahoitusta korkeintaan torjuntavoittona. Hän on myös pitänyt vääränä ratkaisuna, ettei Suomi lähtenyt mukaan osaksi nuukaa nelikkoa. Lausunnot ovat herättäneet arvostelua keskustassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Elvytyspaketti venyttelee juridiikkaan rajoja niin kuin eurooppaoikeuden professorit [Päivi] Leino-Sandberg ja [Juha] Raitio sekä työelämäprofessori [Vesa] Vihriälä ovat sanoneet. Perussopimusten kirjaimen mukaan velkaa ei pitänyt ottaa eikä toisten törsäilyjen pitänyt koskaan kaatua toisten maiden maksettavaksi, Pekkarinen sanoo.

– Vaikka nuo ”joustot” hyväksyttäisiinkin, niin elvytyspaketti nakertaa taloudellista moraalia. Se merkitsee ensimmäistä askelta kohti tulonsiirtounionia ja integraation syventämistä sekä verotusoikeuden antamista asteittain unionille.

Pekkarinen kertoo kannattaneensa aina Suomen reilua jäsenyyttä EU:ssa. Hän kannattaa myös unionin yhteisiä elvytystoimia.

– Mutta niiden tulisi olla pääpiirteissään lainoja eikä avustuksia, lahjoja!

– Huippukokouksen päätöksellä Suomen vastuut avustuspaketista ovat 6,6 miljardia euroa ja saanto 3,2 miljardia, sisältäen osan myös muun muassa maaseudun ympäristö- ja ilmastorahoitusta. Nettona maksamme 3,4 miljardia enemmän kuin saamme! Lainamuotoisesta tuesta vastuumme ovat noin 6 miljardia euroa.

Hän nostaa esiin arviot, joiden mukaan koronasta elpyminen tulee olemaan Suomessa koko EU:n hitainta. Kasvu on Suomea nopeampaa myös Italiassa, johon rahastosta suunnataan lähes kolmaosa.

– Nyt kuitenkin Italialle huippukokous esittää suoraa avustusta, lahjaa, 82 miljardia euroa. Suomi joutuu ottamaan vastuulleen siitä 1,79% eli pitkälti toista miljardia euroa. Siis enemmän kuin on Suomen tavaraviennin arvo Italiaan vuodessa!

– Äänestin torstaina Euroopan parlamentissa rahoituskehysten puolesta, mutta vastustin suunnitelmia valtavasta lahjapaketista, josta Suomi vastuut ovat miljardeja, miljardeja suuremmat kuin saannot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)