Verkkouutiset

Uusien asuntolainojen keskikorko oli 0,76 prosenttia marraskuussa 2021. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Marraskuussa kotitalouksilla asuntolainoja 106,7 miljardia euroa

Viime vuoden tammi-marraskuussa asuntolainoja nostettiin 12 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020.

Suomen pankin mukaan viime vuoden marraskuussa uusia asuntolainoja nostettiin 1,9 miljardin euron edestä, mikä on 3,1 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Uusista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 180 miljoonaa euroa.

Viime vuoden 11 ensimmäisen kuukauden aikana asuntolainoja on kokonaisuudessaan nostettu yhteensä 12 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020.

Runsaiden nostomäärien vuoksi asuntolainakannan vuosikasvuvauhti oli edelleen nopeaa (4,2 %) viime marraskuun lopussa. Kasvuvauhti on kuitenkin hieman hidastunut viime heinäkuun jälkeen. Marraskuun lopussa suomalaisilla kotitalouksilla oli asuntolainoja yhteensä 106,7 miljardia euroa, josta sijoitusasuntolainoja oli 8,6 miljardia euroa.

Uusien asuntolainojen keskikorko oli 0,76 prosenttia marraskuussa 2021. Keskikorko on pysynyt lähes samana usean vuoden ajan, mutta viime kuukausina se on noussut hieman. Edellisen kerran keskikorko oli korkeampi toukokuussa 2019.

Keskikorko on noussut sekä omistus- että sijoitusasuntolainoissa. Uusien omistusasuntolainojen keskikorko oli 0,74 prosenttia marraskuussa 2021. Samaan aikaan uusien sijoitusasuntolainojen korko oli korkeampi, 0,91 prosenttia.

Pandemian aikana monet kotitaloudet ovat panostaneet asumiseen, mikä on näkynyt kasvaneissa asuntolainojen ja vapaa-ajanasuntolainojen nostoissa.

Samalla pisimmät takaisinmaksuajat ovat yleistyneet. Takaisinmaksuajaltaan yli 25 vuoden lainojen osuus uusista nostetuista asuntolainoista oli 40,3 prosenttia. Näiden lainojen osuus on kasvanut kymmenen prosenttiyksikköä pandemian alusta eli helmikuun 2020 jälkeen. Keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 21 vuotta ja kolme kuukautta marraskuussa 2021.

Sijoitusasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika (18 v ja 2 kk) oli selvästi lyhyempi kuin omistusasuntolainojen (21 v ja 3 kk).

Suomalaisten kotitalouksien lainoista oli viime marraskuun lopussa kulutusluottoja 16,7 miljardia euroa ja muita lainoja 18,0 miljardia euroa.

Suomalaiset yritykset nostivat uusia lainoja marraskuussa 1,9 miljardia euron edestä, ja niistä asuntoyhteisölainoja oli 505 miljoonaa euroa. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski lokakuusta ja oli 1,5 prosenttia.

Suomalaisille yrityksille myönnettyjen lainojen kanta oli marraskuun lopussa 97 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 39,4 miljardia euroa.

Uusimmat
MAINOS