Verkkouutiset

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Markus Lohi: Ruokaravintolat eivät ole olleet minkäänlainen riskitekijä

Keskustaedustajan mukaan koronarajoituksissa on siirryttävä alueelliseen tarkasteluun.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) vaatii, että Suomessa olisi siirryttävä mahdollisimman pian kaikkien rajoitusten osalta alueelliseen tarkasteluun.

Koronan aiheuttama kuormitus perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon vaihtelee voimakkaasti eri alueilla. Siellä missä rajoitukset eivät ole välttämättömiä, niistä tulee luopua välittömästi, hän esittää.

Ruokaravintolat eivät ole olleet minkäänlainen riskitekijä epidemian suhteen pääosassa Suomea.

– Olen huomannut, että erityisesti matkailukeskuksissa tiukoista aikarajoituksista ruokaravintoloissa on seurannut epidemian hillinnän sijaan riski viruksen leviämiselle, kun suuret joukot joutuvat ruokailemaan yhtä aikaa juuri ennen sulkemista, Lohi toteaa tiedotteessa.

Lohen mukaan niillä alueilla, joissa tartuntataudeista vastaavat alueelliset viranomaiset eivät näe rajoituksia välttämättöminä, tulisi rajoituksia löysätä. Ruokaravintoloiden osalta tulisi aukioloa jatkaa helmikuun alusta lähtien kello 22 saakka.

– Näin matkailijoita voitaisiin palvella nykyistä turvallisemmin ja samalla ylläpitää matkailuelinkeinotoimintaa ja sen työllisyyttä, Lohi sanoo.

Eri puolilla Suomea on sosiaalisessa mediassa nähty kertomuksia matkailu- ja ravintola-alan hädästä. Toimiala on ollut jo kohta kaksi vuotta poikkeuksellisessa henkisessä ja taloudellisessa ahdingossa.

– Pahinta on epävarmuus tulevasta. Hallituksen on luotava näköala tulevaan, jotta toimintaa voidaan suunnitella kestävällä tavalla, tappiot minimoida ja luoda toivoa alan työntekijöille. Parhaiten toivoa luovat rajoitukset, jotka perustuvat alueelliseen riskianalyysiin ja epidemiatilanteeseen. Silloin ne koetaan kohtuullisiksi ja oikeudenmukaisiksi, Lohi toteaa.

Hän korostaa, että elinkeinovapaudenkin osalta yhtään sellaista rajoitusta ei saisi olla voimassa, joka ei ole epidemian torjunnan kannalta välttämätön.

– Nyt tällaisia rajoituksia näyttäisi olevan, Lohi toteaa.

Uusimmat
MAINOS