Verkkouutiset

Maria Ohisalo väläyttää luvatta maassa olevien ”palomuuria”

Pelko palautuksesta vaikuttaa sisäministerin mukaan asiointiin viranomaisten kanssa.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan ”palomuuri” helpottaisi luvatta Suomessa olevien asiointia viranomaisten kanssa.

– Ilman oleskelulupaa maassa oleviin kohdistuvat rikokset jäävät usein raportoimatta, sillä nämä henkilöt tavallisesti pysyttelevät viranomaisilta piilossa. Asiointiin liittyy pelko joutua kiinniotetuksi ja palautetuksi, Ohisalo kirjoittaa sisäministeriön blogissaan.

Kun uhri ei uskalla hakea apua, lisääntyvät Ohisalon mukaan ihmiskaupan kaltaiset ilmiöt ja rikoksentekijät käyttävät hyväksi heikossa asemassa olevia ihmisiä.

Monet eri tahot ovat sisäministerin mukaan jo vuosia pitäneet esillä palomuurin tarpeellisuutta. Tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan ”menettelyjä, joiden avulla oleskeluluvaton voi asioida viranomaisten luona ilman pelkoa välittömästä palauttamisesta”.

– Se parantaisi yksilön oikeusturvaa ja samalla edistäisi yhteiskunnan turvallisuutta. Palomuurin toimintaa ei ole vielä selkeästi määritelty, mutta se voisi liittyä esimerkiksi rikosilmoituksen tai oleskelulupahakemuksen tekemiseen tai sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttämiseen, Maria Ohisalo kirjoittaa.

Hänen mukaansa koko maassa on myös varmistettava selkeä palvelujärjestelmä.

– Jokainen, myös ilman oleskeluoikeutta maassa elävä ihminen, on oikeutettu perustuslaissa säädettyyn välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon. Yhteiskuntamme vahvuuden mitta on se, kuinka hyvin se huolehtii heikoimmistaan.

Ohisalo huomauttaa, että hallitusohjelman mukaisesti sosiaali- ja terveysministeriössä on tänä syksynä käynnistetty esiselvitys välttämättömän hoidon turvaamiseksi ilman oleskelulupaa maassa eläville. Ministeriö päättää jatkotoimenpiteistä vuoden loppuun mennessä.

Uusimmat
MAINOS