Verkkouutiset

Maria Ohisalo: Tarvitsemme vihreää elvytystä

Vihreiden puheenjohtajan mukaan talouden korjaamiseen tarvitaan suuria valtion tukitoimia.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kirjoittaa blogissaan tukitoimista, joilla Suomi saadaan kriisin jälkeen takaisin jaloilleen.

– Kriisivaiheen jälkeen edessä on jälleenrakennus, jolla Suomi saadaan taas jaloilleen. Näillä tukitoimilla voidaan luoda polkua kohti ilmastonmuutoksen ja lajikadon pysäyttämisen ratkaisuja tai päinvastoin pahentaa ympäristökriisejä. Nyt on tärkeää, että Suomessa tehtävät elvytystoimet perustuvat parhaiden asiantuntijoiden tarjoamaan tietoon, hän toteaa.

Ohisalon mukaan talouden elvytystoimien on samaan aikaan tuettava ihmisten työllistymistä sekä Suomen siirtymää hiilineutraaliksi hyvinvointivaltioksi.

– Muutoksen on oltava reilu ja kaikkien pysyttävä mukana kelkassa. Ilmastotoimilla luomme työtä ja hyvinvointia pitkälle tulevaisuuteen ja teemme hyvinvointivaltiostamme entistä kriisinkestävämmän. Torjumalla köyhyyttä ja vähentämällä eriarvoisuutta lisäämme myös yhteiskunnan kriisinkestävyyttä.

Ohisalon mukaan Suomen ei pidä palata vain vanhaan, vaan rakentaa tietä kohti hiilineutraalia ja reilua hyvinvointivaltiota.

– Esimerkiksi ajatushautomo Sitra on hahmotellut, että koronashokkiin liittyvät elvytystoimet tulisi valita niin, että ne samaan aikaan tukevat ekologisen kestävyyskriisin ratkaisemista. Hallituksen ilmastopoliittinen ministeriryhmä onkin todennut, että tehtävien investointien tulee vauhdittaa hallitusohjelman mukaisia ilmasto- ja kiertotaloustavoitteita.

Ohisalon mukaan hyvä esimerkki työllisyyttä ja ihmisten hyvinvointia tukevista ilmastotoimista ovat raideinvestoinnit, jotka luovat työpaikkoja, mahdollistavat kaikille entistä sujuvamman liikkumisen ja auttavat Suomea pääsemään ilmastotavoitteisiin.

Myös rakentamisen saralla tehtävillä investoinneilla pystytään ministerin mukaan vauhdittamaan siirtymää kohti hiilineutraalia hyvinvointivaltiota.

– Nyt on oikea hetki vauhdittaa energiaremontteja, joilla parannetaan rakennusten energiatehokkuutta. Myös kotitalouksia on tuettava esimerkiksi öljylämmityksen vaihtamisessa ilmastoystävällisempään maalämpöön. Tämä tuo kotitalouksille myös selviä säästöjä. Tärkeässä asemassa ovat myös kuntien ja valtion omistamat kiinteistöt.

Uusimmat
MAINOS