Verkkouutiset

Maria Ohisalo. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Maria Ohisalo pettyi: Suomi ei voi jarruttaa EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa

Vihreiden puheenjohtajan mielestä on surullista, jos Suomi päätyy vastustamaan EU:n kestävän rahoituksen taksonomiaa.

– Suomi on asettumassa kehityksen väärälle puolelle ilmastonmuutosta ja luontokatoa hillitsevän EU:n kestävän rahoituksen taksonomian suhteen. Enemmistö hallitus- ja eduskuntapuolueista on asettunut taksonomiaa vastaan, vaikka taksonomia ei edes kiellä tai estä mitään, Maria Ohisalo kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa EU:n yhteinen taksonomia kestävän rahoituksen luokittelusta on yksi keskeinen keino ilmastokriisin torjumiseksi.

– Taksonomian kriteeristön avulla ilmastoystävälliset hankkeet voidaan helpommin tunnistaa rahoitusmarkkinoilla. Näin on mahdollista vauhdittaa vihreää siirtymää, kun myös yksityinen raha ohjautuisi tehokkaammin siihen. Myös Pariisin sopimus velvoittaa meitä suuntaamaan rahavirrat ilmastotavoitteiden mukaisesti kestäviin kohteisiin.

Ohisalon mukaan taksonomiasäädöksessä on mukana myös kriteerit ilmastokestävälle metsätaloudelle.

– Se ei ole tärkeää ainoastaan ilmastonmuutoksen torjunnan vaan myös luontokadon kannalta. Näillä kriteereillä luodaan kaikista vastuullisimmille tuotteille ja toimijoille markkinoita, mistä on nimenomaan hyötyä kestävään metsien hoitoon sitoutuneille toimijoille. Se ei tarkoittaisi sitä, että kaikki muu elinkeinotoiminta muuttuisi kannattamattomaksi.

Ohisalon mielestä ”on surullista, jos Suomi päätyy metsäteollisuuden lyhytnäköisten etujen vuoksi vastustamaan taksonomiaa”.

– Suomi ei voi hanata tässä vastavirtaan ja jarruttaa EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa. Jokainen puolue, joka on juhlapuheissa puhunut ilmastokriisistä ja luontokadosta ja nyt toimii sanojaan vastaan, voi katsoa tässä kohtaa itseään peiliin.

Uusimmat
MAINOS