Verkkouutiset

Maria Ohisalo kohautti: Suomen viranomaiset auttaisivat tulijoita Kreikkaan

Sisäministeri totesi valiokunnalle, ettemme voi tukea sopimusten rikkomista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) oli keskiviikkona eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana aiheesta ”Muuttoliike – Tilanne EU:n ulkorajoilla”. Ministeri antoi selvityksen puhelinyhteydellä Brysselistä, jossa hän edusti Suomea ylimääräisessä oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokouksessa.

Suuressa valiokunnassa käytettiin 17 puheenvuoroa. Ministeriltä kysyttiin ensin, mitä Kreikan tukeminen tilanteessa tarkoittaa. Tukeeko Suomi sitä mitä Kreikka tekee, eli yrittää estää Turkista maahansa pyrkiviä hakemasta turvapaikkaa?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Maria Ohisalo ei kokouksessa olleiden mukaan vastannut kysymykseen.

Lopulta valiokunnassa pyydettiin ministeriä vääntämään rautalangasta selvyyttä mahdolliseen tilanteeseen. Siinä Kreikan rajavartijat fyysisesti estävät tulijoita pääsemästä rajan yli Kreikan puolelle hakemaan turvapaikkaa. Tukisiko Suomi Frontex-operaation osana tätä toimintaa?

Kysymyksessä maalattiin tilannetta, jossa Suomen viranomaiset ovat menneet auttamaan Kreikan viranomaisia, jotka työntävät maahansa Turkin puolelta tulevia kumiveneitä pois. Mitä Suomen viranomaiset tekisivät?

Maria Ohisalon vastaus valiokunnalle oli, että Suomen viranomaiset kunnioittavat kansainvälisiä lakeja ja auttavat tulijat Kreikkaan.

Suomi ei Ohisalon mukaan voi tukea toimintaa, jossa tulijoita estetään, koska se on vastoin kansainvälisiä sopimuksia ja näiden ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia.

– Se aiheutti aikamoisen kuohunnan ja reaktion suuressa valiokunnassa, valiokunnan jäsen kuvailee.

– Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, se oli niin tyhjentävä vastaus.

Valiokunnassa osa piti hyvänä ettei Suomi tue tällaista toimintaa, joka ei tue kansainvälisiä sopimuksia. Osa piti huonona, että Suomi menisi estämään ja haittaamaan toimintaa, jolla Kreikka pyrkii pitämään rajansa kiinni.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)