Verkkouutiset

Maria Guzenina. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Maria Guzenina: Kokoomus on ajamassa ihmisiä pullonvarteen

SDP:n kansanedustajan mukaan monet pienituloiset ahdingossaan turvautuvat alkoholiin.

Eduskunnan täysistunnossa puhunut SDP:n Maria Guzenina arvosteli kokoomuksen vaihtoehtobudjettia, jonka Ben Zyskowicz (kok.) oli tuonut esille. Varsinaisena asiana esillä oli alkoholiverolain muuttaminen.

Guzeninan mukaan Zyskowiczin asia alkoholin haittojen vähentämisestä oli hyvinkin painavaa, mutta Guzenina sanoi edelleen kummastelevansa todella paljon Zyskowiczin puolueen vaihtoehtobudjettia.

– Kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta kokoomus haluaa leikata. Ja nyt kun tässä edustaja Zyskowicz totesi, että haittaveroja voidaan tuoda, ja tiedämme että monet pienituloiset ahdingossaan turvautuvat alkoholiin, niin nyt se mitä kokoomus on tekemässä on itse asiassa ajamassa ihmisiä pullonvarteen, Maria Guzenina sanoi.

– Kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta ihmisiltä ollaan viemässä se pienikin, joka heitä elämässä kannattelee, hän perusteli.

Ben Zyskowicz vastasi, että kokoomuksen ehdottamia menosäästöjä voi arvostella. Hänen mukaansa kannattaa kuitenkin muistaa, että heidän vaihtoehtonsa toisi Suomeen yli 100 000 uutta työllistä.

– Eli edustaja Guzenina, meistä on vain parempi, että ihmisille annetaan työtä ja vasta toissijaisesti työttömyysturvaa, Ben Zyskowicz totesi.

Hänen mukaansa Guzeninan arvostelu ”lähti vähän eri planeetalta”.

– Jos ymmärsin, niin teidän näkemyksenne oli suunnilleen se, että kun kokoomus ehdottaa sosiaaliturvaan tiettyjä säästöjä, niin se johtaa sitten alkoholin kulutuksen lisääntymiseen. Tuota ajattelua en pysty allekirjoittamaan, Zyskowicz sanoi.

Guzenina kehotti myöhemmässä puheenvuorossaan katsomaan 1990-luvun lamaa ja ihmisten elinolojen kurjistumista.

– Te olette valmiita ajamaan ihmisiä taloudelliseen ahdinkoon, ja 90-luvun laman seuraukset ovat fakta. Ne ovat osa Suomen historiaa, ja sitä en toivo enää koskaan täällä Suomessa nähtävän. Ja toivottavasti ette tekään arvon kokoomuslaiset, Maria Guzenina sanoi.

Kokoomuksen Pauli Kiuru totesi heidän vaihtoehtobudjettiinsa kuuluvan terveysperusteinen vero, jolla saadaan ihmiset syömään ja juomaan terveellisemmin. Hänen mielestään on vähän kohtuutonta verrata vaihtoehtoa 1990-luvun lamaan, jolloin oli puoli miljoonaa työtöntä, ”koska tässä vaihtoehtobudjetissa tarjoamme yli 100 000 työpaikkaa”.

Uusimmat
MAINOS