Verkkouutiset

Maksuhäiriöitä oli 389 300 suomalaisella. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Maksuhäiriöisten määrä väheni ensi kertaa 13 vuoteen

Viime vuoden lopussa maksuhäiriöitä oli Asiakastiedon mukaan 389300 suomalaisella.

Koronapandemian aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008. Nyt heitä on 2[nbsp]900 vähemmän kuin vuosi sitten.

– Nuorten maksuhäiriöisten määrä on vähentynyt jo pitkään ja nyt sama käänne nähdään koko kansaa kuvaavassa tilastossa. Valitettavasti seniorikansalaisten taloudelliset vaikeudet lisääntyvät edelleen, sillä yli 60-vuotiaita maksuhäiriöisiä on nyt enemmän kuin vuosi sitten. Tähän ongelmaan on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota, sanoo mediavastaava Ville Kauppi Suomen Asiakastiedosta.

– Myönteisen kehityksen taustalla on varmasti useita syitä, mutta me uskomme, että positiivisen luottotiedon koko ajan kattavampi hyödyntäminen on osaltaan ehkäissyt suomalaisten ylivelkaantumista, Kauppi jatkaa.

Hänen mukaansa suomalaiset ovat myös osanneet sopeuttaa kulutustaan ja rahankäyttöään tarvittaessa, sillä koronapandemian lisäämä epävarmuus ei maksuhäiriötilastoissa näy, vaikka niin etukäteen pelättiin.

Positiivinen luottotieto tarkoittaa tietoa luotonhakijan olemassa olevista lainoista, niiden käyttötarkoituksesta, jäljellä olevista pääomista, maksueristä sekä lainoihin mahdollisesti liittyvistä maksuviiveistä. Näiden tietojen avulla vastuullinen luotonantaja pystyy varmistamaan, että hakijan maksukyky riittää uudenkin luoton maksamiseen.

Asiakastiedon ylläpitämästä palvelusta on tällä hetkellä saatavissa noin 1,5 miljoonan kuluttajan positiiviset luottotiedot, joita rahoittajat voivat hyödyntää luotonhakijan omalla suostumuksella.

– Positiivisen luottotiedon kattavuus paranee koko ajan, ja jo nyt sen avulla tehdään yli 500[nbsp]000 vastuullista kuluttajaluottopäätöstä joka kuukausi. Tänä vuonna tietoa jakavia ja hyödyntäviä rahoittajia on tulossa lisää, palvelukehitysjohtaja Johanna Kurikka kertoo tiesotteessa.

Uusimmat
Blogi

Vihreiden kasvutarinoita

Kirjoittajan mukaan poliitikkojen on usein vaikea myöntää olleensa väärässä.

MAINOS