Verkkouutiset

Jalankulkijoita Tokiossa. / AFP / LEHTIKUVA / KAZUHIRO NOGI

Mafiapomo yritti myydä ydinmateriaalia – peitepoliisi paljasti

Japanin mafiapomoksi kutsuttu mies uskoi auttavansa Iranin ydinaseohjelmaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Japanin järjestäytyneen rikollisuuden eli Yakuzan 60-vuotias johtohahmo Takeshi Ebisawa on parhaillaan vangittuna New Yorkissa.

Japanilaismafia toimii lisäksi Sri Lankalla, Myanmarissa, Thaimaassa ja Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Ebisawa yritti myydä uraania ja plutoniumia siinä uskossa, että materiaali kuljetettaisiin Iraniin ydinaseen valmistamiseksi.

Miestä syytettiin jo vuonna 2022 ampuma-ase- ja huumerikoksista. BBC:n mukaan edessä on elinkautinen vankeusrangaistus, jos mafiapomo todetaan syylliseksi.

Hänen rikoskumppaninsa olivat esitelleet ydinmateriaalia Thaimaassa Yhdysvaltain DEA-huumepoliisin agentille. Peitepoliisi esiintyi huume- ja asekauppiaana ja väitti olevansa yhteydessä iranilaiseen kenraaliin.

Ebisawa tarjoutui myymään 50 tonnia uraania ja toriumia 6,3 miljoonalla eurolla. Myanmarista lähtöisin oleva ydinmateriaali takavarikoitiin Thaimaassa ja siirrettiin amerikkalaistutkijoille. Laboratoriossa havaittiin, että plutonium oli asekäyttöön sopivaa.

Takeshi Ebisawa yritti lisäksi hankkia muun muassa ilmatorjuntaohjuksia, rynnäkkökiväärejä ja raketteja Myanmarissa toimivalle kapinallisryhmälle.

– On hyytävää ajatella seurauksia, jos tämä toimet olisivat onnistuneet. Oikeusministeriö saattaa vastuuseen tahot, jotka salakuljettavat näitä materiaaleja ja uhkaavat Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta ja kansainvälistä vakautta, apulaisoikeusministeri Matthew Olden toteaa tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)