Verkkouutiset

Maailmanlopun jouduttajat: miksi ISIS taisteli kaikin voimin syrjäisestä 3 000 asukkaan kylästä?

Niin sanottu islamilainen valtio voi kiittää menestyksestään sen maailmanlopun visioita, jotka kiehtovat nuoria.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Will McCants on kirjoittanut uutuusteoksen The ISIS Apocalypse. Siinä kerrotaan islamilaisen valtion, ISIS-järjestön, maailmasta ja sen julistaman tuomiopäivän taustoista. McCants on käynyt läpi myös lännessä ennen tuntemattomia arabiankielisiä lähteitä.

Islamilainen valtio taistelee tuomiopäivää edistääkseen ja jouduttaakseen. Maailmanlopun ja paratiisin kerrotaan tulevan juuri nyt, ei joskus tulevaisuudessa.

ISIS:n ideologian yksi länsimaisittain uskomaton piirre on, että järjestö odottaa lopun aikojen moniin vaiheisiin kuuluvaksi myös Jeesuksen paluuta. Samaan aikaan järjestö katkoo päitä kristinuskon Jeesuksen seuraajilta. ISIS pohjaa toimensa ennustukseen, jossa heidän vain profeettana pitämänsä Jeesus palaa taistelemaan uskottomia vastaan – muslimien rinnalla.

ISIS:n mielestä palaava Jeesus vie muslimit sotaan juutalaisia vastaan, jotka taistelevat antikristuksen puolesta. Jeesus ”murskaa krusifiksin, tappaa siat, poistaa suojeluveron ja saa hyvinvoinnin virtaamaan kunnes kukaan ei tarvitse enempää”, islamilaisen valtion emiirin profetiassa todetaan.

Kun ISIS helmikuussa 2015 mestasi 14 oransseihin vankipukuihin puettua Egyptin kristittyä, kertoi juontajan ääni videolla, että maailma katsoo tätä osana sotaa, joka kestää, kunnes Jeesus laskeutuu taivaasta.

Antikristuksen tullessa ISIS uskoo Jeesuksen laskeutuvan valkoiseen minareettiin Damaskoksesta itään.

Helmikuussa 2013 ISIS:n puhemies julisti, että he eivät laske ”tätä lippua, ennen kuin esitämme sen Jeesukselle, Marian pojalle, ja viimeinen meistä taistelee Pettäjää (antikristusta) vastaan”.

McCantsin mukaan ISIS välttelee huolellisesti puhumasta ennustuksesta, jonka mukaan antikristus ilmestyy Shamin eli Syyrian ja Irakin väliselle alueelle. Islamilainen valtio sijaitsee juuri siellä.

Kirjan mukaan Lähi-idän arabikevät sai monet muslimit uskomaan, että maailmanloppu on lähellä. Mielikuvituksen sanotaan kiihtyneen mielenosoituksista vuosikymmeniä jatkuneen pysyvän tilan jälkeen. Tuolloin vuonna 2012 kyselyssä puolet muslimeista uskoi, että muslimien pelastaja Mahdi ilmestyy minä päivänä hyvänsä.

Mustan lipun merkitys

Syyria on ennustuksissa tuomiopäivän viimeisten taistelujen paikka. Syyrian väkivaltaisuuksien sanotaan tehneen tuomiopäivän tulkinnoista vaikeita vastustaa.

ISIS halusi alusta asti olla enemmän kuin valtio. Sen lipussa on profeetan sinetti. Lipun musta väri sisältää merkittävää lopun ajan symboliikkaa. ISIS:n mukaan lippu ei symboloi vain Irakin hallitusta ja kalifaattia, vaan on tulossa olevien viimeisten päivien lopullisen taistelun airut.

Musta lippu liittyy Mahdiin, jonka odotetaan tulevan viimeisiin taisteluihin uskottomia vastaan.

ISIS perustettiin aikanaan kiireellä, koska järjestön johtava tuomari sanoi Mahdin tulevan vuoden sisällä. Kalifaatin piti olla pystyssä viimeisiä taisteluja varten.

Alkuvaiheen johtajista Abu Ayyub al-Masri oli Irakin al-Qaidan johtajan, välitöntä tuomiopäivää julistaneen al-Zarqawin seuraaja. Al-Masri oli onneton johtaja, mutta myös hän julisti Mahdin tulevan minä päivänä hyvänsä.

Al-Masri sanoi heidän olevan armeija, joka antaa Mahdille mustan lipun. ISIS:n johtajat todella uskoivat heidän olevan oikea valtio, ryhtyivät sotaan myös Irakin al-Qaidaa vastaan ja alkoivat kohdella kaikkia vastustajiaan brutaalisti.

Masrin ja Abu Umar al-Baghdadin tultua tapetuiksi tilanne oli uusi. Johtoon nousi Abu Bakr al-Baghdadi. Nyt ISIS sanoo hänen olevan yksi oikeamielisistä kalifeista, joka hallitsee ennen maailmanloppua.

Daqibin tärkeys

Välittömän maailmanlopun ennustusten mentyä pieleen ISIS ei enää puhu niin paljon Mahdista vaan sanoo antavansa lippunsa palaavalle Jeesukselle.

Ensimmäiset kalifit onnistuivat lähes tuhoamaan ISIS:n, kun Mahdin paluuseen uskoneet miehet toimivat vailla ajatusta huomisesta. Nykyään todetaan vain ryhmän kalifeja tietävän, koska Mahdi tulee. Hänen sanotaan voivan olla kuka tahansa.

Huomio on siirretty kalifaatin, valtion rakentamiseen. Messiaaninen odotus on viilennyt, mutta apokalyptinen retoriikka kuitenkin vain kovenee. Se on esillä kaikkialla järjestön toimissa.

Tuomiopäivästä ja lopun ajoista puhuminen on kirjan mukaan ulkomaisille taistelijoille tärkein syy tulla ISIS:iin. He haluavat tulla viimeisen taistelun paikoille. Sisällissodat alueella antavat lisää uskottavuutta.

Syyrian pohjoisosassa sijaitseva Dabiq oli kesällä 2014 kiivaiden taistelujen kohde, jonka valtaamiseen ISIS laittoi kaikkensa. Vain 3 000 asukkaan syrjäinen kylä on kuitenkin sotilaallisesti aivan merkityksetön.

Tapahtumien syynä on Dabiqin asema islamin ennustuksissa: tuomiopäivä tulee, kun muslimit voittavat Rooman al-Amaqissa tai Dabiqissa. Dabiq on islamille samaa kuin Armageddon kristinuskossa. ISIS on nimennyt myös lehtensä Dabiqiksi.

Kun USA alkoi harkita sotatoimia ISIS:iä vastaan, kannattajat pitivät kirjaa ”Rooman” koalitioon liittyneistä maista. ”30 valtiota puuttuu 80:sta, jotka kokoontuvat Daqibiin ja aloittavat taistelun”, eräs kannattaja twiittasi uskomuksen. ”Ristiretki päättyy Daqibiin”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)