Verkkouutiset

Maailmanloppu oli viimeksi näin lähellä kylmän sodan aikaan

Tiedemiespaneelin mukaan ihmiskunnan tuho on ollut näin lähellä viimeksi vuonna 1984.

”Keskiyöhön on nyt kolme minuuttia.”

Näin sanoo Bulletin of Atomic Scientists, joka ylläpitää niin kutsuttua tuomiopäivän kelloa. Sitä siirrettiin eteenpäin kahdella minuutilla.

Kellonaika kertoo siitä, kuinka todennäköisenä tietelijäryhmä pitää ihmiskunnan loppuun johtavaa tapahtumaa kuten esimerkiksi ydinsotaa.

Mitä lähempänä keskiyötä kello on, sitä todennäköisempi on totaalinen tuho.

Tuomiopäivän kello otettiin käyttöön vuonna 1947. Kellonaika on ollut parhaimmillaan 17 minuutin päässä keskiyöstä. Se tapahtui vuonna 1991 ja kuvasti tiedemiesryhmän optimismia kylmän sodan päätyttyä Neuvostoliiton romahdukseen.

Kahden minuutin päässä keskiyöstä käytiin puolestaan vuonna 1953. Silloin Neuvostoliitto laukaisi ensimmäisen vetypomminsa (video alla). Yhdysvallat oli laukaissut oman vetypomminsa edellisen vuoden marraskuussa.

Viimeksi kello on ollut kolmen minuutin päässä keskiyöstä vuonna 1984. Tuolloin kylmää sotaa käyvien Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välien katsottiin tulehtuneen pahasti ja diplomaattisten yhteyksien heikenneen lähes olemattomiin. Aseistariisuntaneuvotteluista oli tiedemiesten mukaan tullut samalla silkkaa propagandaa.

Tällä kertaa syyt kuvainnollisen keskiyön lähestymiseen ovat tieteilijäpaneelin mukaan ”huomiomatta jäänyt ilmastonmuutos, kansainvälinen ydinaseiden modernisointi ja ylisuuret ydinasearsenaalit”.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)