Verkkouutiset

Maahanmuuttajan kotouttamisjärjestelmän tuettava tulijan jaksamista

Maahanmuutto ja kotoutuminen on monisyinen ja monesti stressiä aiheuttava prosessi, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön tuoreessa tutkimuskatsauksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Palvelujärjestelmämme tulisi toimia siten, että se ei turhaan koettele yksilön mielen hyvinvointia tai psyykkistä terveyttä, vaan sen sijaan tukee tänne asettuvien uusien tulijoiden jaksamista, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tiistaina julkaisema tutkimuskatsaus Maahanmuuttajien psyykkistä hyvinvointia ja mielenterveyttä edistävät tekijät ja palvelut.

Tutkimuskatsauksen mukaan mielen hyvinvoinnin ongelmat heikentävät yksilön toimintakykyä.

– Uuden kielen ja uuden yhteiskunnan toimintaperiaatteiden oppiminen hidastuu ja vaikuttaa näin haitallisesti koko kotoutumiseen. Aikuisten hoitamattomat mielenterveysongelmat heijastuvat monin tavoin myös seuraavan sukupolven hyvinvointiin ja kehitykseen ja saattavat aiheuttaa ylisukupolvista syrjäytymistä.

Katsaus toteaa, että maahanmuuttajien mielen hyvinvoinnista verrattuna valtaväestöön ei ole kiistatonta kuvaa. Erot ovat maa- ja maahanmuuttajaryhmäkohtaisia. Yleisesti kotouttamista vahvistavat toimet vahvistavat myös psyykkistä hyvinvointia väestötasolla.

– Työllistyminen, kielitaidon hankkiminen, syrjimättömyys ja osallisuus rakentavat mahdollisuuksia hallita omaa elämää. Sosiaalinen tuki on keskeisin ennaltaehkäisevä tuki.

Tutkimuskatsauksessa on analysoitu saatavilla oleva tutkimustieto siitä, millaiset toimintamallit ja palveluihin liittyvät tekijät vaikuttavat maahanmuuttajien mielenterveyteen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Tutkimuskatsauksen ovat koonneet Väestöliiton monikulttuurisuuden asiantuntija Heikki Kerkkänen ja monikulttuurisuusasioiden päällikkö Minna Säävälä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)