Verkkouutiset

Talot olivat valmistuneet vuosina 2011–2014. Kuvituskuva. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

LV: Kerrostalon uskomaton pommi: Rakenteet leijuivat ilmassa

Korjauskulujen arvioidaan nousevan ainakin miljoonaan euroon.

Länsiväylä-lehden mukaan eteläisessä Espoossa sijaitsevasta viiden kerrostalon kohteesta löytyi merkittäviä rakennusvirheitä.

Rakennusten alapohjaan oli päässyt valumaan jätevesiä ja ulosteita, koska virheellisesti kiinnitetyt viemäriputket olivat katkeilleet. Salaoja- ja sadevesiviemärit oli lisäksi asennettu virheellisesti, ja suurin osa salaojakaivoista oli rikki. Tilanne oli vaikuttanut myös julkisivurappauksen irtoilemiseen.

Kahden taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Tauno Värtinen pitää tapausta esimerkkinä nopeasti ja halvalla rakennettujen talojen ongelmista. Kohteet ovat valmistuneet vuosina 2011–2014.

Korjauskulujen arvioidaan nousevan ainakin miljoonaan euroon. Rakennusten alapohjan sepelitäytöt olivat painuneet, joten osa talojen rakenteista leijuu ilmassa.

– Haju oli melkoinen, kun ulostetta ja sepeliä imettiin pois kuutiotolkulla. Sen jälkeen paikat desinfioitiin ja tilalle tuotiin uutta sepeliä. Ei mitään halpaa lystiä, Värtinen sanoo.

Jo aiemmin tonttia ympäröivä liuskekivimuuri oli jouduttu uusimaan kivien irtoilemisen vuoksi. Hintalappu oli 400 000 euroa. Asukkaiden onneksi kuntotarkastus oli tilattu ulkopuoliselta taholta ennen rakennuttajan kymmenvuotisvastuun umpeutumista.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen suosittelee ostajia valitsemaan jo rakennustöiden aikaan rakennustyöntarkkailijan, mikä usein jätetään tekemättä kustannussyistä. Tarkkana olisi oltava myös vuosi asunnon käyttöönotosta tehtävässä vuositarkastuksessa. Löytyvistä virheistä kannattaa reklamoida heti.

Uusimmat
MAINOS