Verkkouutiset

Pfizerin lääkettä tuotantolinjalla Saksassa. / LEHTIKUVA / AFP

Lupaava tulos: Koronalääke vähensi sairaalahoidon riskiä 89-prosenttisesti

Pfizerin uuden lääkkeen uskotaan tehoavan myös omikronmuunnosta vastaan.

Lääkeyhtiö Pfizerin pillerimuotoinen koronaviruslääke on osoittautunut testeissä tehokkaaksi koronavirusta vastaan.

Alustavien laboratoriokokeiden perusteella Paxlovid-lääke vähensi riskiryhmiin kuuluvien aikuisten sairaalahoidon tarvetta ja kuolemanriskiä 89-prosenttisesti. Riskitekijöitä ovat muun muassa ylipaino ja korkea ikä.

Yhdysvalloissa lääkevirasto FDA:n odotetaan antavan lääkkeelle myyntiluvan riskiryhmille ehkä jo joulukuun aikana.

– Tämä oli todellinen onnistuminen ja antaa paljon toivoa sille, että saatavilla on pian hyvin tehokas hoitovaihtoehto, Pfizerin tutkimusjohtaja Mikael Dolsten sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Paxlovidin uskotaan tehoavan herkästi leviävään omikronmuunnokseen. Toisen analyysin perusteella pillerilääkkeestä olisi hyötyä myös perusterveille ja rokotetuille. Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien sairaalahoidon tarve ja kuolemanriski laski 70 prosentilla, vaikka oireet eivät vähentyneet neljän vuorokauden aikana.

Molempien tutkimusten perusteella lääkettä saaneiden virusmäärät laskivat huomattavasti verrokkiryhmään verrattuna, mikä voi vähentää myös taudin leviämistä.

Pillerilääkkeitä on pidetty merkittävänä edistysaskeleena, sillä vasta-ainehoitojen kaltaiset lääkkeet voidaan annostella vain suonensisäisesti sairaalassa. Sairastunut henkilö voisi ottaa uusia lääkkeitä kotona ja taudin alkuvaiheessa vakavien oireiden ehkäisemiseksi.

Pfizerin lääkkeen teho perustuu proteaasiksi kutsutun entsyymin ehkäisyyn, jota virus tarvitsee lisääntyäkseen. Tutkijoiden mukaan kyseinen osa viruksesta ei olisi muuntunut myöskään omikronvariantissa.

– Ilman proteaasia virus ei pysty jakautumaan ja aiheuttamaan sairautta. Olen hyvin vakuuttunut siitä, että Paxlovidin teho omikronia vastaan pysyy merkittävänä, Dolsten toteaa.

Uusimmat
MAINOS