Verkkouutiset

Rokotuspiste Saksan Duisburgissa. / LEHTIKUVA / AFP Ina Fassbender

Lupaava arvio: Koronavirus on hiipumassa pois

Tartuntojen kokonaismäärä voi olla jopa 3,6 miljardia kappaletta.

Koronaviruksen aiheuttaman pandemian ennakoidaan laantuvan vähitellen ensi vuoden aikana.

Economist-lehden laskelman mukaan viruksen aiheuttama globaali ylikuolleisuus olisi ollut lokakuun 22. päivään mennessä 16,5 miljoonaa kuolemantapausta eli 3,3 kertaa virallisia lukuja korkeampi. Arvioon liittyy silti epävarmuutta, sillä vaihteluväli on 10,2–19,2 miljoonaa.

Luvun perusteella infektioita olisi ollut pandemian aikana yhteensä 1,5–3,6 miljardia kappaletta eli 6–15 kertaa tiedettyä enemmän.

Esimerkiksi Britanniassa syksyllä tehdyissä tutkimuksissa vasta-aineita havaittiin jopa 93 prosentilla aikuisista. Koronaan voi sairastua uudelleen, mutta immuunijärjestelmä on joka kerta valmiimpi torjumaan patogeeniä. Viruksen aiheuttama kuolleisuus on tällä hetkellä vain kymmenenosa verrattuna alkuvuoteen. Taustalla ovat rokotteiden lisäksi uudet lääkkeet ja paremmat hoitomenetelmät.

Uudet omikron ja rhoo-muunnokset eivät ole suuremmin huolettaneet tutkijoita, sillä variantit eivät vaikuta olevan deltamuunnosta vaarallisempia. Nykyisten hoitojen uskotaan pysyvän tehokkaana, ja rokotteita pystytään muokkaamaan nopeasti uusia uhkakuvia vastaan.

Monet tutkijat olettavat elämän palaavan normaaliksi, kun koronavirus hiipuu muiden flunssatautien kaltaiseksi endeemiseksi sairaudeksi. Jatkossa suurimmassa riskiryhmässä ovat ikääntyneet, sairaat ja rokottamattomat.

Economist viittaa arvioihin, joiden mukaan vuoteen 2023 mennessä virus ei olisi enää hengenvaarallinen sairaus suurimmalle osalle teollisuusmaissa asuvista. Haasteena tulee olemaan rokotteiden ja lääkkeiden riittävä jakelu köyhemmille maille ja alueille.

Uusimmat
MAINOS