Luonnonmukaisesti viljellyillä elintarvikkeilla on suurempi ilmastovaikutus kuin tavanomaisesti viljellyillä, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus Ruotsin Chalmersin teknillisestä korkeakoulusta. Tutkimuksen mukaan luomuruoka lisää maankäyttöä, mikä puolestaan pahentaa tuotannon ilmastovaikutusta, yliopiston tiedotteessa kerrotaan.
– Tutkimuksemme osoittaa, että Ruotsissa viljeltyjen luomuherneiden ilmastovaikutus on noin 50 prosenttia suurempi kuin perinteisesti viljeltyjen herneiden. Joillakin elintarvikkeilla ero on vieläkin suurempi, apulaisprofessori Stefan Wirsenius Chalmersin teknillisestä korkeakoulusta kertoo.
Luomutuotetun ruuan hehtaarituotot ovat pienemmät lähinnä siksi, että viljelyssä ei käytetä lannoitteita.
Wirseniuksen mukaan lisääntynyttä maankäyttöä ja sen ilmastovaikutuksia ei ole otettu kunnolla huomioon aikaisemmissa vertailuissa luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotettujen elintarvikkeiden välillä.
– Tuloksemme ovat merkittäviä, koska Ruotsissa meillä on poliittisia tavoitteita lisätä luomutuotteiden tuotantoa. Jos nämä tavoitteet toteutettaisiin, ruotsalaisen elintarviketuotannon ilmastovaikutus tulisi todennäköisesti kasvamaan paljon, Wirsenius kertoo.