Verkkouutiset

LM: Vierastaistelija ei voi saada maahantulokieltoa konfliktialueella

Suojelupoliisi kannattaa mahdollisuutta menettää Suomen kansalaisuus.

Hallituksen esityksen mukaan tietyissä rikoksissa, kuten kaikkein vakavimmissa terrorismirikoksissa, Suomen kansalaisuuden voisi menettää. Tämän voisi tehdä vain kaksoiskansalaisille, joilla on myös muun kuin Suomen kansalaisuus. Kaikkien paluuta ei siis voisi estää.

– Suomen perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei voi estää palaamasta Suomeen, toteaa Supon viestintäasiantuntija Minna Passi Lännen Medialle.

Suojelupoliisin mukaan nyt eduskunnan käsittelyssä oleva lakiesitys on oikeansuuntainen. Supo haluaisi kuitenkin tarkastella uudelleen tuomion pituutta koskevaa vaatimusta, joka voi esityksessä olla liian korkea. Myös toisessa EU-maassa tuomittu rangaistus pitäisi voida ottaa huomioon.

– Siinä voisi olla yhteiskunnallisen keskustelun paikka, pitäisikö joskus tulevaisuudessa kansalaisuuden menettäminen olla mahdollista myös kansallista turvallisuutta vaarantavan toiminnan perusteella, Passi sanoo.

Kansallista turvallisuutta vaarantavaa toimintaa voisi olla esimerkiksi se, että osallistuu terroristijärjestön aseelliseen toimintaan. Sitä ei ole Suomessa kriminalisoitu.

Tällä hetkellä ei ole myöskään mahdollista perua oleskelulupaa tai määrätä maahantulokieltoa vierastaistelijoille kansallisen turvallisuuden perusteella jo heidän ollessaan konfliktialueella. Lainsäädäntö ei mahdollista tätä.

– Muutokset olisivat tarpeen, jotta voisimme vastata vierastaistelijoiden aiheuttamaan uhkaan entistä paremmin, toteaa Passi Lännen Medialle.

Suomeen on tähän mennessä palannut Syyriasta ja Irakista noin 20 vierastaistelijaa, jotka lähtivät taistelemaan Suomesta.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)