Verkkouutiset

Liikennelaki muuttuu rajusti – Jatkossa 1 km/h ylinopeudesta 100 euron sakot

Uusi laki astuu voimaan kesäkuussa 2020.

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1. kesäkuuta 2020. Uuden liikennelain mukana myös ylinopeudesta annettavat sakot muuttuvat.

Ylikomisario, poliisin tieliikenneturvallisuuden johtaja Dennis Pastersteinin mukaan jatkossa jopa 1km/h ylityksestä joutuu ensi vuonna maksamaan sadan euron virhemaksun.

– Lakiesitys muuttui viime metreillä ja vain 100 euron virhemaksu jäi jäljelle 1-10 km/h ylinopeudesta, Pasterstein vahvistaa tviitissään.

Sanatarkasti tieliikennelain 165§ pykälässä todetaan, että ”jos suurin sallittu liikenteenohjauslaitteella osoitettu nopeus tai ajoneuvokohtainen nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa, moottorikäyttöisen ajoneuvon tai raitiovaunun kuljettajalle voidaan määrätä suurimman sallitun nopeuden tahallisesta tai huolimattomuudesta tapahtuneesta ylityksestä enintään 10 kilometrillä tunnissa 100 euron liikennevirhemaksu”.

Yli 10 kilometrillä tunnissa ja enintään 15 kilometrillä tunnissa voidaan sen sijaan määrätä 170 euron liikennevirhemaksu ja yli 15 kilometrillä tunnissa ja enintään 20 kilometrillä tunnissa 200 euron liikennevirhemaksu.

Jos suurin sallittu nopeus on yli 60 kilometriä tunnissa, ovat sakkojen suuruudet 70, 140 ja 170 euroa.

Poliisin käytäntönä on ollut, että mitatusta ylinopeudesta vähennetään mahdolliseen mittausvirheeseen perustuen 3km/h suuruinen varmuusvähennys, jolloin sakkoon merkitty nopeus on mitattua nopeutta pienempi. Uuden lain mukaan virhemaksun saa, jos ajaa esimerkiksi 40km/h alueella 44km/h.

Uusimmat
MAINOS