D-vitamiinin puutos on aiemminkin yhdistetty kuolleisuuteen, mutta nyt julkaistut tulokset osoittavat yhteyden säilyvän riippumatta iästä, sukupuolesta sekä vuodenajasta, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
Tulokset perustuvat kahdeksan aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja 26 000 eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen 50–79-vuotiaan terveystietoihin.
Aineistojen yhteisanalyysi osoitti veren D-vitamiinipitoisuuksien vaihtelevan paljon riippuen vuodenajasta, sukupuolesta ja maasta, mutta näistä vaihteluista riippumatta alhaiseen D-vitamiinipitoisuuteen liittyi 1,5-kertainen riski kuolla seurannan aikana. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, joiden D-vitamiinipitoisuudet olivat suurimmat.
Alhaiset D-vitamiinitasot liittyivät suurempaan kokonaiskuolleisuuteen eli kaikista eri syistä aiheutuviin kuolemiin, mutta myös erikseen sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen. Syövän suhteen yhteys oli epäselvempi ja rajoittui vain osallistujiin, jotka olivat sairastuneet syöpään jo aiemmin.
Tutkimus viittaa vahvasti siihen, että niukasti D-vitamiinia saavat kuolevat muita aikaisemmin, mutta tulokset eivät kerro kuinka pieni pitoisuuden pitää olla, jotta riskit suurentuvat. Analysoitujen tutkimusten menetelmällisten rajoitteiden vuoksi on myös todennäköistä, että osa D-vitamiinipitoisuuteen liitetystä vaikutuksesta johtuu muista tekijöistä, joita tutkimuksissa ei huomioitu. Yhteys ei välttämättä edes johdu D-vitamiinista vaan mahdollisesti se selittyy sairauksilla, jotka lyhentävät elinikää ja pienentävät D-vitamiinipitoisuuksia.
Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.





