Teurastamot maksoivat tuottajille sonninlihasta vuonna 2016 keskimäärin 3,30 euroa kilolta ja kaikesta naudanlihasta yhteensä keskimäärin 2,85 euroa kilolta. Molemmat ovat vajaa kaksi prosenttia edellisvuotta alhaisempia.
Lihasiasta maksettiin neljä prosenttia edellisvuotta vähemmän eli 1,42 euroa kilolta. Karitsanlihasta maksettiin tuottajalle 3,67 euroa kilolta eli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Myös broilerinlihan tuottajahinta laski kolmella prosentilla 1,31 euroon kilolta.
– Vuoteen 2013, jolloin hinnat olivat korkeimmillaan, verrattuna sonninlihan hinta on laskenut 0,24 euroa (- 7 %), lihasian 0,36 euroa (-20 %), karitsanlihan 0,23 euroa (-6 %) ja broilerinlihan hinta 0,20 euroa kilolta (-13 %), kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen Luonnonvarakeskuksesta.
Myös viljojen hinnat laskivat
Viljelijälle maksettiin viime vuonna peruslaatuisesta vehnästä keskimäärin 139 euroa tonnilta, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Rukiin tuottajahinta oli keskimäärin 171 euroa tonnilta eli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.
Ohran keskimääräinen vuositason perushinta oli viime vuonna 132 euroa tonnilta, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kauralla vastaava perushinta oli 129 euroa tonnilta, kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.
Virikehäkkikananmunien hinnat laskussa
A-luokan kananmunien keskimääräinen tuottajahinta oli viime vuonna 1,06 euroa kilolta. Hinta laski kahdella prosentilla. Tuotantotavoittain tarkasteltuna tuottaja sai lattia- ja ulkokanojen munista 1,08 euroa kilolta, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin virikehäkkikananmunista saatu hinta.
Meijerit maksoivat maidontuottajille viime vuonna keskimäärin 37,75 senttiä litralta. Keskimääräinen hinta laski edellisvuodesta yhden prosentin eli 0,39 senttiä litralta.
Ruokaperunan vuositason keskimääräinen tuottajahinta oli 0,20 euroa kilolta, mikä on hieman edellisvuotta enemmän.





