Verkkouutiset

Siirtolaisia Kapciamiestisin leirillä Liettuassa. LEHTIKUVA / AFP Petras Malukas

Liettuan siirtolaisleirissä asuva HS:lle: Tämä on kuin vankila

Kolme vuotta sitten Suomesta pakkopalautettu mies työskenteli Postin tiimiesimiehenä.

Liettuaan on saapunut Valko-Venäjältä lyhyessä ajassa tuhansia laittomia rajanylittäjiä. Siirtolaisaallon epäillään olevan Venäjän operaatio, jossa otetaan mallia Suomen Venäjältä ohjatusta vuoden 2015 siirtolaisaallosta.

Siirtolaisten määrä on Liettualle täysin poikkeuksellinen, sillä viime vuonna maahan saapui vain noin 80 siirtolaista. Maa on pyrkinyt käännyttämään laittomasti metsien kautta maahan pyrkiviä takaisin Valko-Venäjälle. Maahan päässeet on suljettu leireille, joista ei voi poistua ennen kuin heidän henkilöllisyytensä on todennettu.

Helsingin Sanomien mukaan yksi siirtolaisleirille päätyneistä on Suomen kolme vuotta sitten Irakiin pakkopalauttama mies. Hän ehti asua Suomessa kolme ja puoli vuotta ja työskennellä esimerkiksi Postin tiimiesimiehenä.

Mies oli huomannut sosiaalisessa mediassa, että irakilaisia oli matkustanut Valko-Venäjän kautta Eurooppaan ja tarttunut tilaisuuteen. Liettuan siirtolaispolitiikkaa mies pitää epäinhimillisenä.

– Liettuan hallituksella ei ole selvää suunnitelmaa, miten toimia siirtolaisasioissa. En tiedä tulevaisuudestani. Eilen minulle sanottiin, että olen täällä ehkä puoli vuotta, ehkä vuoden. Tämä paikka on kuin vankila, mies kertoo.

Vankilateema toistuu myös toisen miehen kertomuksessa. Hän on ollut leirillä kolme viikkoa eikä ole kertomansa mukaan päässyt vielä viranomaisten haastateltavaksi.

– Liettuan hallitus kohtelee meitä kuin vankeja. Maa tuntuu neuvostotasavallalta. Sillä ei ole eurooppalaista järjestelmää siirtolaisten asioiden käsittelyyn, mies sanoo.

Siirtolaisten käyttämä irakilainen lentoyhtiö on keskeyttänyt lentonsa Bagdadista Minskiin sen jälkeen, kun Valko-Venäjä tiedotti löytäneensä maan rajalta pahoinpidellyn irakilaisen, joka kuoli myöhemmin vammoihinsa. Liettuan sisäministeriö kiistää väitteet kuolleesta irakilaisesta ja liiallisesta voimankäytöstä siirtolaisten kanssa.

Uusimmat
MAINOS