Verkkouutiset

Li Andersson ydinasesopimuksesta: USA painostaa Ruotsia – Suomi väärällä puolella

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan Suomen tulisi olla Ruotsin rinnalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ihmettelee Suomen kantaa olla allekirjoittamatta ydinasekieltosopimusta. Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan Andersson väittää Suomen toimivan vastoin omaa linjaansa.

”Suomen ydinaseriisuntapolitiikan lähtökohta on ulkoministeriön mukaan tavoite ydinaseettomasta maailmasta. Siksi Suomen linja ydinasekieltosopimuksen suhteen ihmetyttää”, Andersson kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että ydinaseet kieltävän sopimuksen puolesta äänestivät sotilasliittoihin kuulumattomat EU-maat Itävalta, Ruotsi, Irlanti, Kypros ja Malta.

Suomi ei usko, että ydinasesulkusopimus edistää ydinaseiden vähentämistä. Sen allekirjoittaminen heikentäisi myös Suomen Nato-optiota. Andersson ei hyväksy Suomen argumentointia. Hänen mukaansa ydinaseriisunta ei ole edennyt.

Anderssonin mukaan Ruotsi, joka siis mahdollisesti allekirjoittaa sopimuksen, on joutunut USA:n painostuksen kohteeksi.

”Yhdysvallat painostaa nyt Ruotsia viestimällä, että sopimuksen allekirjoittamisella olisi ”vakavia seurauksia” Ruotsin kahdenväliselle yhteistyölle niin Yhdysvaltojen kuin Natonkin kanssa. Käytännössä Yhdysvallat rakentaa asetelmaa, jossa ydinaseiden kieltämisen edistäminen ja Nato-optio asetetaan vastakkain, Andersson kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomen tulisi olla Ruotsin kanssa samassa rintamassa ja allekirjoittaa sopimus.

 

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)