Verkkouutiset

Li Andersson: Turvapaikkapolitiikka muutettava nopeasti

Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta Irakiin palautetun miehen tapauksessa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on katsonut Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta tapauksessa, jossa Irakiin palautettu turvapaikanhakija surmattiin kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän oli palannut kotimaahansa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonin mukaan tapaus kertoo siitä, että Suomen linjaa on muutettava.

– Tämä on todella traaginen esimerkki siitä, miksi suunnanmuutos suomalaiseen turvapaikkapolitiikkaan on välttämätön ja se tarvitaan kiireellisesti, Andersson tviittaa.

EIT:n mukaan Suomi rikkoi ihmisoikeussopimuksen toista ja kolmatta artiklaa. Niissä käsitellään oikeutta elämään ja kielletään kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu. Tuomioistuimen mukaan viranomaiset eivät suorittaneet riittävän perusteellista arviota siitä, millaisille riskeille palautettava altistuisi kotimaassaan.

Sunnalainen irakilaismies oli ollut majuri Irakin johtaja Saddam Husseinin armeijassa. Irakin sodan jälkeen mies työskenteli amerikkalaisen logistiikkayhtiön palveluksessa. Vuosina 2007-2015 hän toimi Irakin sisäministeriössä ihmisoikeusrikkomuksia ja korruptiota tutkineessa elimessä. EIT:n mukaan mies tutki useita tapauksia, jotka koskivat tiedustelupalvelun virkailijoita tai militanttiryhmien upseereita. Hänen työnsä kerrotaan käyneen yhä vaarallisemmaksi shiiaryhmien vallan kasvaessa.

EIT:n mukaan mies yritettiin ampua helmikuussa 2015. Hänen mukaansa tapausta ei tutkittu, ja hän erosi tehtävistään saman vuoden maaliskuussa. Huhtikuussa autopommi tuhosi miehen perheen auton ja toukokuussa hänet yritettiin siepata. Mies saapui perheineen Suomeen syyskuussa 2015, ja anoi turvapaikkaa. Maahanmuuttoviraston kerrotaan evänneen turvapaikan joulukuussa 2016. EIT:n mukaan viranomaiset hyväksyivät miehen kertomuksen, mutta katsoivat, ettei sunnimuslimeihin yleisesti kohdistettu vainoa Irakissa. Miehen valitukset eivät menestyneet. Hän palasi Irakiin marraskuussa 2017 ”avustettuna vapaaehtoisena palaajana”. Hänet ammuttiin kadulla Bagdadissa joulukuussa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)