Verkkouutiset

Li Andersson: Ay-liikkeen verovapauteen voisi puuttua

Vasemmistoliitto ja SDP kannattavat yleishyödyllisille yhteisöille lähdeveroa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonin mukaan vasemmistoliitto ja SDP kannattavat lähdeveroa, jolla voitaisiin puuttua myös ay-liikkeen verovapauteen.

Iltalehti kertoi torstaina kiinteistösijoittaja Kojamon maksavan viime vuodelta yhtiön omistajille jälleen miljoonien osinkotulot. Potista merkittävä osa menee ammattiyhdistysliikkeelle, sillä Kojamon suurimpiin omistajiin kuuluvat ammattiliitoista muun muassa Teollisuusliitto, Ammattijärjestö OAJ, Rakennusliitto, Ammattiliitto Pro, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ja auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT.

Niin ay-liitot kuin eläkeyhtiöt saavat osinkonsa puhtaana käteen. Ay-liittojen osinkojen verovapaus perustuu siihen, että ne ovat verottajan mukaan yleishyödyllisiä yhteisöjä.

Li Anderssonilta kysytään Twitterissä, ”olisiko #Marin #hallitus tehdä jotain? Ay-liike saa taas Kojamosta kymmenien miljoonien verovapaat osingot”.

– Tähän auttaisi SDP:n ja vasemmistoliiton ajama lähdevero, jota kokoomus tähän asti raivokkaasti on vastustanut (kuten kaikkia muitakin oikeudenmukaisuutta lisääviä vero-uudistuksia), Li Andersson sanoo Twitterissä.

Vasemmistoliiton keväällä 2019 julkaisemassa ”Mistä rahat?” -julkaisussa lähdeveroa perustellaan sillä, että suurin osa sen tuotoista tulisi ulkomaisilta sijoitus- ja eläkerahastoista. Ohjelmassa arvioidaan, että viiden prosentin lähdeverolla voitaisiin saada 250-400 miljoonaa euroa lisää vuodessa.

– Syrjimättömyysperiaatteen vuoksi vero koskisi kuitenkin myös kotimaisia eläkerahastoja sekä yleishyödyllisiä yhteisöjä ja säätiöitä. On arvioitu, että eläkerahastojen tapauksessa viiden prosentin lähdevero merkitsisi noin 40 miljoonaa ja säätiöiden ja yhdistysten kohdalla 10 miljoonaa euroa vuodessa. Veropohjan tiivistämisestä ja ulkomaisten osinkojen verollepanosta saatava hyöty on kuitenkin niin huomattava, että se mahdollistaisi esimerkiksi kansalaisjärjestöjen sekä taiteen ja tieteen julkisten tukien kasvattamisen, ohjelmassa sanotaan.

Samanlainen kirjaus löytyy myös SDP:n vero-ohjelmasta. SDP:n ohjelman mukaan veron suuruus olisi asetettava sellaiseksi, että ”se ei ratkaisevasti vaikuta sijoituksiin, mutta vaikeuttaisi veronvälttelyä riittävästi”.

Uusimmat
MAINOS