Verkkouutiset

Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio kokeili lennokkiparven käyttöä harjoituksessa. / DARPA

Lennokkiparvet voivat ohittaa ilmapuolustuksen

Halpojen ja itsenäisten droonien torjumiseen ei ole tällä hetkellä riittäviä vastatoimia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Monien maiden asevoimissa on seurattu tiiviisti Ukrainan rintamalla nähtyä lennokkivallankumousta, jonka katsotaan edellyttävän nopeita muutoksia maavoimien taktiikoissa ja ilmatorjunnan suunnittelussa.

Iran lähetti huhtikuussa satoja lennokkeja ja ohjuksia maan ensimmäisessä suorassa hyökkäyksessä Israelia vastaan. Suurin osa niistä torjuttiin.

Matalalla lentävien ja edullisten räjähdelennokkien luoma uhka ei ole tästä huolimatta katoamassa. Uusien vastatoimien kehittämisessä kestää vuosikausia, ja tekoälyn ohjaamia drooniparvia voidaan jatkossa käyttää perinteisten ilmatorjuntajärjestelmien ylikuormittamiseen. Asejärjestelmät nojaavat kalliisiin torjuntaohjuksiin, joiden saatavuus on hyvin rajallista.

Ongelmaa on pyritty ratkaisemaan esimerkiksi kehittämällä laivoihin asennettavia laseraseita, joiden yksi käyttökerta maksaa vain noin kymmenen euroa.

Ilmatorjuntajärjestelmiä valmistavat yhtiöt eivät ole Wall Street Journal -lehden mukaan pystyneet vastaamaan kasvaneeseen kysyntään Ukrainan sodan alun jälkeen. Aseille on kysyntää myös Kiinan lähialueella kasvaneiden jännitteiden seurauksena.

Tällä hetkellä tiettyjen torjuntaohjusten toimituksia joutuu odottamaan yli kaksi vuotta. Rakettimoottoreista on jo pulaa.

Asiantuntijoiden mukaan Israelin vahvat suojaukset voisivat pettää, jos lennokki- ja ohjusaaltoja tulisi useita peräjälkeen. CSIS-tutkimuslaitoksen ohjelmajohtaja Tom Karako huomauttaa, että yli 120 ballistisen ohjuksen ja 30 risteilyohjuksen tuhoamisessa kului suuri määrä torjuntaohjuksia. Kustannukset olivat yli 510 miljoonaa euroa. Yhdysvaltain lentokoneet tuhosivat suurimman osan Israelia lähestyneistä lennokeista.

Ukraina on joutunut torjumaan viime vuosien aikana yli 2 000 ohjusta ja noin 5 500 iranilaisvalmisteista Shahed-räjähdelennokkia. Maa on kärsinyt viime kuukausien aikana ammuspulasta myös ilmatorjuntajärjestelmien osalta.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonissa pyritään vauhdittamaan lennokkien torjuntaan suunniteltuja uusia asejärjestelmiä. Asevoimien ja puolustusteollisuuden lähteet arvioivat WSJ:lle, että tällä hetkellä halpojen ja itsenäisesti toimivien lennokkien torjumiseen ei ole saatavilla riittävän hyviä teknisiä ratkaisuja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)