Verkkouutiset

Lenita Toivakka: Sote-sopasta sote-sopuun – mikä muuttui?

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka avaa, mikä muuttui hallituksen ja opposition sote-sovun jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Mielestäni ensimmäinen muutos on se, että poliittisesta järjestelmästämme kaivettiin käyttöön laajapohjainen päätöksenteko, joka tarvittiin, jotta välttämätön ja riittävän suuri uudistus varmasti etenee, Lenita Toivakka sanoo.

Toinen muutos hänen mukaansa on palveluiden järjestäminen.

– Vaikka palveluita järjestääkin suuri sote-alue, palvelut tuotetaan lähellä ja omassa kunnassa tai naapurikuntien kanssa yhteistyössä. Kokoomukselle tärkeää on myös se, että hoiva-alan yritykset pääsisivät mukaan täydentämään laadukkaiden palvelujen tarjontaa. Uudistus mahdollistaa myös tehokkaat tietojärjestelmät, potilastietojen liikkuvuuden sekä aitoa valinnanvapautta luovan rahoitusmallin luomisen, Toivakka sanoo.

Hän jatkaa, että edelleen on terveyskeskuksia, neuvoloita, vanhusten palveluasumista, kuntoutusta ja kouluterveydenhoitajia.

– Nyt tehdyn päätöksen mukaan palveluita kuitenkin järjestää jatkossa viisi sote-aluetta. Muutos on iso, sillä tähän asti palveluita ovat järjestäneet viisi erityisvastuualuetta, 20 sairaanhoitopiiriä ja 320 kuntaa, Toivakka kertaa.

Kolmanneksi paljon kysymyksiä on kohdistettu siihen, mitä nyt tapahtuu, kun mallin valmistelu aloitetaan uudestaan.

Toivakan mukaan perimmäiset tavoitteet uudistuksen taustalla ovat kuitenkin pysyneet samoina:

– Hoitoketjut on saatava kuntoon, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito tuotava lähemmäksi toisiaan sekä terveys- ja sosiaalipalvelut integroitava. Lisäksi jo tehty työ on pohjana nykyiselle valmistelulle. Paljon on vielä avoinna, nyt sovitut linjat mahtuvat yhdelle paperiarkille, Toivakka sanoo.

Toivakka toteaa, että sote-uudistusta on alun perinkin lähdetty tekemään, koska palvelut halutaan tuottaa paremmin.

– Paremmin tarkoittaa sitä, että peruspalveluihin, ennaltaehkäiseviin ja oikea-aikaisiin palveluihin eli terveyskeskuksiimme satsataan. Koska uudistuksen valmistelu nyt jatkuu, on tärkeää, että kunnissa ja kuntien välillä jatketaan sitä hyvää kehittämistyötä perusterveydenhuollon, sosiaalipalvelujen ja erikoissairaanhoidon raja-aitojen madaltamiseksi, hän selittää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)