Verkkouutiset

Lehti julkisti tietoja maahanmuuttoon vihamielisesti suhtautuvan sivuston tukijoista

Ruotsalainen Aftonbladet julkaisi keskiviikkona tietoja maahanmuuttovihamielisen Avpixlat -sivuston tukijoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Avpixlat perustettiin vuonna 2011 ja se on perustamisestaan lähtien koonnut yhteen äärioikeistolaisia ja maahanmuuttovihamielisiä tahoja.

Nimettömänä pysyttelevä ylläpitotaho on muun muassa julkistanut alaikäisten sekä rikosten uhrien kuvia nimineen. Yksi esimerkkitapaus on väkivallantekoa kuvaava video, jossa näytetään uhrin kasvot ilman mitään sensuuria. Toimitus on myös kehottanut lukijoita lähettämään kuvia piilotetuista pakolaislapsista.

Lähiajoilta karkein esimerkki on teini-ikäisestä tytöstä, joka Twitterissä arvosteli maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvan ruotsidemokraattien puoluejohtajaa Jimmie Åkessonia. Avpixlat kirjoitti tapauksesta ja lukijat kommentoivat tyyliin: ”Ansaitset tulla joukkoraiskatuksi ja jätetyksi valumaan kuiviin.”

Aftonbladetin mukaan sivusto on viimeisimmän vuoden aikana saanut pelkästään Paypalin kautta lukijoiden avustuksina yli 250 000 kruunua eli noin 30 000 euroa (Paypal sanoi sivuston asiakkuuden irti viime kesänä). Tänä vuonna jo lähes 300 henkilöä on lahjoittanut rahaa sivustolle. Lahjoitukset vaihtelevat 50 kruunusta 1 000 kruunuun. Jotkut lahjoittavat tietyn summan säännöllisesti kuukausittain.

Aftonbladetin haastattelema lähde kertoo, että lahjoittajina on muun muassa elinkeinoelämän vaikuttajia eri tasoilta. Yhtä lahjoittajaa väitetään telejätti Ericssonin merkittäväksi johtajaksi, joka on jopa käyttänyt työhönsä liittyvää sähköpostiosoitetta viestiessään sivuston kanssa.

Enemmistö lahjoittajista on maaseudulla asuvia vanhempia miehiä, mutta mukana on lehden mukaan myös lääkäreitä, tutkijoita sekä psykologeja. Aftonbladet ei ilmaisversiossaan kerro lahjoittajien nimiä, mutta sanoo Plus-liitteestään löytyvän lisää tietoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)