Verkkouutiset

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Lapsiasiavaltuutettu USU:lle: Varhaiskasvatus on kriisissä

Elina Pekkarisen mukaan varhaiskasvatus ei ole hyödyllistä alle 2-vuotiaille.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mielestä varhaiskasvatuksessa on henkilöstön saatavuuden lisäksi myös laajempia ongelmia, kertoo Uutissuomalainen.

– Ihmettelen trendiä, jossa 1–2-vuotiaita ajetaan varhaiskasvatuksen piiriin, vaikka tiedetään, että se on kriisissä. Minulle ei ole toimitettu tutkimusta, joka osoittaisi, että varhaiskasvatus olisi hyödyllistä alle 2-vuotiaille, elleivät kasvuolot kotona ole todella huonot, Pekkarinen sanoo USU:lle.

Lapsiasiavaltuutettu pitää ongelmallisena myös vuoteen 2030 mennessä toteutuvaa lakimuutosta, joka lisää varhaiskasvatuksen opettajien osuutta henkilöstöstä. Hänen mukaansa pitäisi kriittisesti tarkastella, onko varhaiskasvatuksen henkilöstörakenne mielekäs.

– Henkilöstömitoitukset tuntuvat olevan Suomessa vastaus kaikkiin laatuongelmiin. Niistä kuitenkin puuttuu realismi sen suhteen, paljonko väkeä meillä on töissä niitä mitoituksia täyttämässä, Pekkarinen sanoo.

Pekkarinen arvioi myös, että Sanna Marinin (sd.) hallitus on lasten ja lapsiperheiden näkökulmasta onnistunut työssään erittäin hyvin olosuhteisiin nähden. Hallitus saa Pekkariselta kiitosta hyvistä uudistuksia ja kritiikkiä siitä, että monen ison uudistuksen, kuten sote-uudistuksen, valmistelussa lasten ja perheiden näkökulma on unohtunut.

Uusimmat
MAINOS