Verkkouutiset

Vladimir Putin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Länsi on ymmärtänyt Vladimir Putinin aikeet perusteellisesti väärin”

Venäjä saattaa tutkijan mukaan käyttää sotavoimaa uuden etupiirijaon toteuttamiseksi.

Tiedustelutiedot viittaavat brittiläisen sotilasasiantuntijan Sam Cranny-Evansin mukaan yhä vahvemmin siihen, että Venäjä valmistelee uutta hyökkäystä Ukrainaan tämän talven aikana. Länsi näyttää hänen mukaansa tyytyvän seuraamaan yhä uhkaavammaksi käyvää tilannetta jokseenkin toimettomana sivusta.

– Ukraina on lopulta paljon arvokkaampi Venäjälle kuin lännelle, ja reaktio Venäjän joukkojen keskityksiin Ukrainan rajalle osoittaa tämän, Royal United Services Institute -ajatushautomossa työskentelevä Cranny-Evans arvioi tuoreessa artikkelissaan.

Venäjän joukkojen ja kaluston massiivinen liikehdintä Ukrainan rajan tuntumassa muistuttaa hänen mukaansa siitä, että suurin Naton jäsenmaihin kohdistuva uhka ei ole joukko tunnuksettomia sotilaita, koordinoitu kyberisku tai jokin muu niin sanottu hybriditoimi, vaan Venäjän asevoimien toteuttama laajamittainen maahyökkäys. Tämä on hänen mielestään syytä ymmärtää mahdolliseen tulevaan konfliktiin varauduttaessa. Venäjän ”harmaan alueen” toimiin on syytä suhtautua vakavasti, mutta se ei yksin riitä.

– Tarvitaan julkista keskustelua hyvin todellisesta konventionaalisesta uhasta, joka sodassa kohdistuisi sotilas- ja siviili-infrastruktuuriin, Cranny-Evans sanoo.

– Natolla ei kenties ole halukkuutta vastata konventionaalisin sotilaallisin toimin siihen, mitä Ukrainassa tapahtuu. On kuitenkin aika keskustella laajemmin mitä Venäjän muodostama konventionaalinen uhka eurooppalaisille merkitsisi, hän pohtii.

– Venäjän toimet Ukrainan läheisyydessä osoittavat, että se saattaa pyrkiä pakottamaan Ukrainan tai Naton Euroopan status quon muuttamiseen siten, että maanosa jaettaisiin uudelleen etupiireihin, hän toteaa.

Jos tämä on presidentti Vladimir Putinin tavoite, sen saavuttamiseen eivät Cranny-Evansin mukaan tunnuksettomat sotilaat tai kyberhyökkäykset riitä, vaan tehtävään valjastetaan Venäjän 1. kaartin panssariarmeija tai jokin muu sopivaksi katsottu konventionaaliseen sodankäyntiin harjaantunut joukko.

Uusimmat
MAINOS