Verkkouutiset

Lakiin halutaan isien ja äitien sijaan vanhempia

Sateenkaariperheet haluaa lapselle oikeuden useampaan kuin kahteen vanhempaan.

Antti Rinteen hallitus aikoo yhdistää isyyslain ja äitiyslain vanhemmuuslaiksi. Vanhemmuuslain on mahdollistettava lapsen aseman turvaaminen myös silloin, kun lapsella on useampia kuin kaksi vanhempaa ja/tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia vanhempia, Sateenkaariperheet ry vaatii tiedotteessaan.

– Tämä edellyttää kahden asian mahdollistamista. Juridinen vanhemmuus on voitava vahvistaa useammalle kuin kahdelle. Vanhemmuus on kirjattava väestötietojärjestelmään vanhemmuutena.

Vanhemmuuslaki on kirjattu Rinteen hallituksen ohjelmaan tiedotteen mukaan Sateenkaariperheet ry:n ja muiden sateenkaarijärjestöjen aloitteesta.

– Vaatimuksistamme huolimatta edistystä on toistaiseksi tapahtunut lähinnä vain perhetilanteissa, jotka kaikista vähiten poikkeavat heteroydinperheen ja äidinhoivan ideaaleista, Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä toteaa.

– Oikeuksia on myönnetty kahden vanhemman lapsille paremminkin kuin useamman vanhemman lapsille, ydinperheille paremminkin kuin uusperheille, naisille paremminkin kuin miehille, cissukupuolisille paremminkin kuin transsukupuolisille. Nyt meidän on saatava loputkin sateenkaariperheiden lapset ja vanhemmat turvattua.

”Vaikka lapsella olisi kolme tai neljä vanhempaa, he ovat kaikki hänelle yhtä korvaamattomia kuin yhden tai kahden vanhemman lapselle”, tiedotteessa todetaan.

Sateenkaariperheet vaatii, että ”vanhemmuus tulee kirjata väestötietojärjestelmään vanhemmuutena, ei isyytenä ja äitiytenä”.

Uusimmat
MAINOS