Verkkouutiset

Jäätä Seurasaaren rannassa pakkaspäivänä Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Lähtölaskenta kevääseen alkoi – kylmän talven sanotaan olevan takana

Meteorologin mukaan vaihteleva sää kuitenkin jatkuu.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 17. tammikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan Suomen sää on tammikuun lopussa ja helmikuussa selvästi keskimääräistä lämpimämpää.

– Euroopassa on laaja korkeapaineen alue, joka dominoi talvisäätämme. Matalapaineet kulkevat korkeapaineen pohjois- tai eteläpuolella. Euroopan korkeapaineen sijainti vaikuttaa siihen, onko meillä Suomessa pääosin lauhaa länsivirtausta vai kääntyykö virtaus välillä kylmäksi pohjoistuuleksi. Jos korkeapaine pysyy lähellä Britteinsaaria, se tietäisi meillä pääosin lauhoja länsivirtauksia, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Viime aikoina sää on ollut Suomessa vaihtelevaa ja tuulista.

– Nyt näyttää siltä, että tämä uusi kuukausiennuste ei anna enää tilaa kovinkaan kylmille, pitkäkestoisille pakkastilanteille. Mahdolliset kylmänpurkaukset jäisivät siis meillä jatkossa vain muutamien päivien pituisiksi. Pääsääntöisesti Suomessa olisi tavanomaista lauhempaa säätä, ajoittain jopa föhn-tuulta myrskytilanteineen. Aika myrskyherkkää on siis jatkossakin – näyttää, että pysymme selkeästi myrskyjen radalla.

– Tämän kuukausiennusteen perusteella vaikuttaakin siltä, että talven kylmimmät hetket olisivat takana. Jos tämä ennuste toteutuu, niin voi pikkuhiljaa virittäytyä siihen, että lähtölaskenta kevääseen on alkanut, varsinkin maan etelä- ja länsiosassa. Lumipeite voi huveta ennustetussa asetelmassa nopeasti. Helmikuussa, kun aurinko jo lämmittää, voikin tulla yllättävän varhain keväiseltä tuntuvia päiviä. Itä- ja Pohjois-Suomessa talvi kuitenkin vielä jatkuu. Kannattaa pitää mielessä, että maaliskuu on vielä usein ollut kunnon talvikuukausi Suomessa, Markus Mäntykannas sanoo.

Tuore kuukausiennuste on hieman muuttunut edellisestä kuukausiennusteesta ja näyttää nyt lauhemmalta kuin 13. tammikuuta julkaistu ennuste.

Markus Mäntykankaan mukaan ajoittain Suomeen pääsee kuitenkin myös kylmempää ilmaa, joten vaihteleva sää jatkuu.

Uusimmat
MAINOS