Verkkouutiset

Lääkärit tyrmäävät ministerin: Puhuu läpiä päähänsä

Ministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan rajat ylittävän liikenteen rajoittaminen on hankalaa.

Terveyskeskuslääkäri Sanna Stålnacke ihmettelee sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) puheita tartuntatautilakiesityksen etenemisestä.

– Ministeri Pekonen ei osaa sanoa, miksi tartuntatautilain päivitys on kestänyt näin kauan. Elämä Suomessa on edelleen epänormaalia, riskiryhmäläiset läheisineen joutuvat yhä eristäytymään. Miten Suomen perustuslain kunnioittaminen voi johtaa näin suuren ihmisjoukon ahdinkoon, Stålnacke kysyy Twitterissä.

Lääkäri viittaa ministeri Pekosen haastatteluun Ylen Marja Sannikka -ohjelmassa. Siinä ministeriltä tivattiin syitä lain viivästymiseen sekä siihen, miksi Suomessa ei usean muun maan tavoin vaadita negatiivista testitulosta tai pakollista testiä rajalla.

– Hallituksen esitys ei ole minun näpeissäni tai minun valmistelema. En osaa tarkalleen sanoa, mitä kaikkea siellä on matkan varrella tapahtunut, Pekonen sanoi.

Ministeri viittasi myös perustuslakiin ja totesi, että rajat ylittävän liikenteen rajoittaminen loukkaisi yksilön perusoikeuksia.

– Suomalaisilla on oikeus liikkua pois Suomesta ja takaisin Suomeen, joten tämä on tosi hankalaa.

Ylilääkäri Harri Tohmo tyrmää hänkin ministerin puheet.

– Ministeri Pekonen puhuu Sannikassa ihan läpiä päähänsä. Yksi selvisi: se että vuodessa ei onnistu yhdenkään lain säätö, johtuu siitä että ”se olisi hankalaa”. Lisäksi tärkeintä on yksilön oikeus levittää koronaa, hän tviittaa.

Hallitus antoi syksyllä tartuntatautilakiesityksen eduskunnalla. Tuolloin perustuslakivaliokunta vaati muutoksia esitykseen. Ministeri Pekonen ei halunnut arvioida Ylen haastattelussa, koska laki saadaan voimaan.

– Se on etenemässä eduskuntaan toivottavasti hyvin pikaisesti. Näinä viikkoina, ehkä jo ensi viikolla. Sen jälkeen perustuslakivaliokunta ottaa oman aikansa asian käsittelyyn.

https://twitter.com/StalnackeSanna/status/1360300618275909632

Uusimmat
MAINOS