Verkkouutiset

”Lääkärit haluavat nostaa palkkatasoaan” – täystyrmäys koulutuspaikkojen vähentämiselle

Lääkäriliiton perustelut lääkärikoulutuksen aloituspaikkojen vähentämiselle ovat Heikki Pursiaisen mielestä naurettavia.

Libera-ajatuspajan toiminnanjohtaja Heikki Pursiaisen mukaan lääkärit haluavat rajoittaa lääkärien tarjontaa kilpailun vähentämiseksi ja palkkatason nostamiseksi.

– Näin toimii mikä tahansa ammattiliitto (tai kartelli), Pursiainen kirjoittaa blogissaan.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila herätti hiljattain laajaa some-huomiota toteamalla, ettei lääkäripula ole niin paha kuin luullaan. Hän kertoi Lääkäriliiton haluavan vähentää lääkärikoulutuksen aloituspaikkojen määrää.

– Perustelu oli hupaisa. Varatoiminnanjohtajan mukaan liian suuri lääkärien määrä nostaa terveydenhuollon kustannuksia, koska ”mitä enemmän lääkäreitä, sitä enemmän määrätään lääkkeitä ja hoitoja”. Lääkärien tarjonnan lisääminen tietenkin todellisuudessa vähentäisi terveydenhuollon yksikkökustannuksia, Heikki Pursiainen toteaa.

Hänen mukaansa lisääntynyt lääkärien tarjonta alentaisi heidän palkkojaan.

– Tavallisesti ammattiliittojen olemassaoloa perustellaan sillä, että palkoista neuvottelu keskitetysti suojelee heikkoja työntekijöitä vahvoilta työnantajilta. Tämä perustelu voi pitää paikkansa, kun puhutaan vaikka kaupan kassoista tai huoltoasematyöntekijöistä. Mutta se on täysin naurettava Lääkäriliiton tapauksessa.

Pursiainen muistuttaa, että lähes kaikki suomalaiset ovat köyhempiä kuin lääkärit.

Kaikki tarvitsevat lääkärien palveluita ja maksavat niistä sekä lääkärinpalkkioina että erityisesti veroina. Julkisen rahan osuus terveydenhuoltomenoista on noin kolme neljäsosaa. Palkat näkyvät siis suoraan julkisen terveydenhuollon kustannuksissa.

– Mitä korkeampia lääkärien palkat ovat, sitä kalliimpia ihmisten terveyspalvelut ovat. Mitä kalliimpia palvelut ovat, sitä vähemmän niitä on mahdollista kuluttaa. Lääkärien määrän rajoittaminen siis vähentää tarjolla olevia palveluita ja tekee niistä kalliimpia.

Tästä kärsivät ihmiset ovat Heikki Pursiaisen mukaan lähes kaikki lääkäreitä huono-osaisempia. Sama pätee niin verovaroin kuin yksityisesti rahoitettuihin palveluihinkin.

– Lyhyesti sanottuna Lääkäriliitto ajaa etuoikeutetun ryhmän etua kaikkien muiden, erityisesti köyhien kustannuksella. Se suojelee lääkäreitä kilpailulta, joka hyödyttäisi kaikkia muita, erityisesti huono-osaisia. Lääkärit eivät tätä suojelua tarvitse, he ovat yhteiskunnan kaikkein hyväosaisimpia, Pursiainen lataa.

Uusimmat
MAINOS