Verkkouutiset

Muunnokseen sairastuneita saaneita yhdistää valtava, noin kaksi päivää kestävä väsymys. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Lääkärin lista: Tämä erottaa omikronin oireet deltasta

Jopa uuden muunnoksen aiheuttama kurkkukipu on tiettävästi erilainen.

Koronaviruksen omikron-muunnokseen sairastaneita yhdistää yksi tietty oire, eteläafrikkalainen lääkäri Angelique Coetzee kertoo.

Muunnoksen tiettävästi ensimmäisenä tunnistaneen lääkärin mukaan muunnokseen sairastuneita saaneita yhdistää valtava, noin kaksi päivää kestävä väsymys. Tämän jälkeen potilaat alkavat kärsiä päänsärystä ja kivusta ympäri kehoa.

Tämän lisäksi potilailla on aiheesta uutisoivan ruotsalaisen päivälehden Aftonbladetin mukaan havaittu kuumetta, kuivaa yskää ja yöhikoilua.

Delta-variantista taudinkuva eroaa Coetzeen mukaan myös haju- ja makuaistiin liittyvissä oireissa. Omikron-muunnokseen sairastuneista harvempi menettää haju- ja makuaistinsa delta-muunnokseen verrattuna.

Myös kurkkukipu on erilainen: delta-muunnos aiheuttaa kurkkuun kivun tunteen, mutta omikron-muunnoksen aiheuttama tunne on kutiavampi.

Omikron-muunnoksessa on ainakin 30 mutaatiota koronaviruksen piikkiproteiinissa, minkä vuoksi sen otaksutaan leviävän muita variantteja tehokkaammin. Viruksen piikkiproteiini on myös mutatoitunut selvästi erilaiseksi kuin mihin rokotteet perustuvat.

Omikron-muunnoksen aiheuttamat tautitapaukset eivät tähän asti ole olleet yhtä vakavia kuin Delta-muunnoksen aiheuttamat tautitapaukset. Esimerkiksi Delta-muunnoksen aiheuttamaa happitasojen laskua ei ole havaittu yhtä laajasti. Näkemystä on kuitenkin kyseenalaistettu, sillä etenkin Etelä-Afrikassa tautiin sairastuneet ovat olleet nuorehkoja ja perusterveitä.

Etelä-Afrikassa suurin osa taudin saaneista on alle 40-vuotiaita. Vain 22 prosenttia maan väestöstä on saanut kaksi rokoteannosta.

Uusimmat
MAINOS