Verkkouutiset

Lääkärille pääsyn heikentymistä on perusteltu koulutuksilla ja hallinnollisilla muutoksilla, LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Lääkärille pääsy on hidastunut – selitetään tietojärjestelmien muutoksilla

Terveysasemat siirtyivät kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden vastuulle kuluvan vuoden alusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tilastoista käy ilmi, että kevään 2023 aikana vain puolet kiireettömistä lääkärikäynneistä toteutui.

Tilastoraportissa ovat mukana ne käynnit, joita on edeltänyt hoidon tarpeen arviointi. Tiedot koskevat nimenomaan hoidon tarpeen arvioinnin ja käynnin välistä aikaa ja tilasto ei siis kata kaikkia avosairaanhoidon lääkärikäyntejä. Terveysasemien kiireettömän avosairaanhoidon lääkärikäynneistä vain 49 prosenttia toteutui viikon kuluessa hoidon tarpeen arviosta keväällä 2023. Syksyllä 2022 vastaava osuus oli 60 prosenttia.

Lääkärille pääsyn huonontumista on selitetty hyvinvointialueiden siirtymällä. Terveysasemat siirtyivät vuodenvaihteessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden vastuulle.

– Hyvinvointialueiden aloittamisen vuoksi alueilla on toteutettu sekä hallinnollisia että tietojärjestelmien muutoksia ja niihin liittyviä koulutuksia. Nämä muutokset näkyvät myös kevään hoitoonpääsyn tilanteessa eli lääkärille pääsy on hidastunut, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Kaisa Mölläri.

Terveydenhuoltolain mukaan perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömän hoitoonpääsyn tulee toteutua kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Aluehallintovirastot valvovat hoitoonpääsyn toteutumista. Kaikkien aluehallintovirastojen alueilla oli yli kolme kuukautta lääkärikäyntiä odottaneita tänä keväänä. Huonoin tilanne oli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Terveyden- tai sairaanhoitajalle pääsy oli kevään aikana verrattain hyvä. 90 prosenttia käynneistä toteutui viikon kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista.

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot ovat saatavilla ajantasaisesti THL:n tietokantaraporteista. Raporteissa tiedot ovat aluehallintovirastoittain, hyvinvointialueittain ja toimintayksiköittäin ja ne päivittyvät kuukausittain.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)