Verkkouutiset

Kansanedustaja peräänkuuluttaa yksityisen terveydenhuollon mukaan ottamista rokotuksiin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Lääkärikansanedustaja ihmettelee: Miksi rokotetta ei saa yksityiseltä?

Valmiuslain käyttöönottoa valmistellaan, vaikka Mia Laihon mukaan kaikkia muita mahdollisia toimia ei ole tehty.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laihon mielestä julkisen terveydenhuollon henkilöstövajeesta johtuvaa kuormitusta voitaisi osaltaan helpottaa ottamalla rokotuksiin mukaan myös yksityinen terveydenhuolto. Tällä voitaisiin hänen mukaansa osaltaan turvata julkisen terveydenhuollon kantokyky.

Laiho kysyy Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan, miksi koronarokotusta ei voi saada yksityisestä terveydenhuollosta kuten jäykkäkouristus- tai influenssarokotusta.

Kansanedustaja on tehnyt asiasta toimenpidealoitteen hallitukselle, koska katsoo asian vaativan lainsäädännöllisiä toimenpiteitä.

Erityisesti Mia Laiho ihmettelee sitä, että hallitus on suunnittelemassa valmiuslain käyttöönottoa tilanteessa, jossa kaikkia toimia lisäresurssien saamiseksi potilastyöhön ei ole tehty.

– Ottamalla yksityinen terveydenhuolto määrätietoisesti ja vahvasti mukaan koronakriisin hoitoon, edistetään kansalaisten rokotekattavuuden nousua, helpotetaan painetta sairaaloissa ja varmistetaan ihmisten oikeus saada hoitoa myös muissa sairauksissa kuin koronassa, Laiho sanoo.

Yksityisen terveydenhuollon mukaan ottaminen tarkoittaisi valinnanvapauden ja rokotteiden saatavuuden paranemista kansalaisille.

– Koronavirus jää keskuuteemme vielä pitkäksi aikaa eri varianttien muodossa. Tulemme tarvitsemaan rokotuksia ja tehosteannoksia pitkään tulevaisuudessakin. Olisi näppärää, että punkkibussit ja yksityiset lääkäriasemat voisivat tarjota rokotteita ihmisille, kun pistososaamistakin sieltä löytyy, Laiho kertoo.

Uusimmat
MAINOS